FOTO: null

Pravo na zbrinjavanje u hraniteljsku porodicu u Bijeljini su prošle godine koristila 24 lica, od kojih 18 djece i šest odraslih, podaci su gradskog Centra za socijalni rad.

U toku prošle godine pravo je prestalo za osam korisnika, i to četvoro djece i četiri odrasle osobe, dok je pravo steklo dvoje djece. Na kraju 2014. godine bilo je 14 korisnika, od kojih 12 djece i dvoje odraslih.

Ovakav oblik zaštite, navode u Centru za socijalni rad, sve se češće koristi, jer je, pokazalo se, bolji i prihvatljiviji od smještaja u ustanove socijalne zaštite.

Centar u Bijeljini ima 45 registrovanih hraniteljskih porodica spremnih da prihvate lica na smještaj.Trenutno je angažovano 11 ovih porodica.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je uredilo ovu oblast donošenjem Pravilnika o hraniteljstvu kojim su definisani uslovi i način sticanja statusa hraniteljskih porodica, nadzor nad hraniteljstvom kao i druga pitanja od značaja za ovo pravo.

Pravo na smještaj u ustanovu socijalne zaštite u 2014. godini koristila su 42 lica, od kojih 13 djece i 29 odraslih.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )