FOTO: null

BIJELJINA - Na području Bijeljine živi oko 10.000 osoba sa invaliditetom kojima Gradska uprava nastoji da pomogne kroz projekte 13 udruženja koja čine koaliciju "Kolosi", rekao je danas gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

"Budžetom su planirana određena sredstva tako da u dogovoru sa udruženjima, odnosno koalicijom `Kolosi`, nastojimo da rješavamo probleme sa kojima su suočeni", rekao je Mićić na prijemu koji su povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom - 3. decembra, "Kolosi" i Gradska uprava upriličili u Centru za kulturu. 

Predsjednik "Kolosa" Boris Cvjetković rekao je da je u proteklom periodu urađeno mnogo na polju pristupačnosti javnim objektima i da se intenzivno radi na otklanjanju fizičkih barijera gdje one postoje. 

On je podsjetio da su u proteklom periodu bili značajno posvećeni i radu na poboljšanju kvaliteta ortopedskih pomagala, te aktivnostima koje treba da doprinesu pojednostavljenim procedurama za dobijanje ovih pomagala. 

Govoreći o Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom, Cvjetković je rekao da UN svake godine izabere neku temu za obilježavanje ovog dana, a ovogodišnja tema se fokusira na stvaranje uslova za transformaciju društva koja bi trebalo da se dogodi kroz ostvarenje ciljeva održivog razvoja - Agenda 2030. 

"Transformacija ka održivom razvoju i prilagodljivom društvu pruža mogućnost osobama sa invaliditetom da prevaziđu izazove sa kojima se susreću kroz kolektivne napore sa drugim zainteresovanim stranama kako bi izradili i sproveli pristupačna i inovativna rješenja", rekao je Cvjetković. 

Izvršni sekretar "Kolosa" Milorad Jović rekao je da se ovom temom najviše ukazuje na to da prioriteti za osobe sa invaliditetom u primjeni Agende 2030 treba da budu nove, moderne informaciono-komunikacione tehnologije koje bi trebalo da budu pristupačne i dostupne osobama s invaliditetom. 

"Agenda 2030 obavezuje da niko ne bi trebalo da bude izostavljen", rekao je 

Jović. 

Prijem povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom završen je izložbom koju su u Muzeju "Semberija" pripremile članice udruženja "Impuls".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )