FOTO: null

U krugu Termoelektrane Ugljevik, na površini od 2 500 metara kvadratnih u 5 plastenika u kojima će biti iskorištena toplotna energija otpadnih voda, započela je plastenička proizvodnja povrća.

Prva faza ove investicije koštala je 150 000 KM, dok se naredne godine očekuje i završetak druge faze, odnosno toplifikacija postojećih plastenika, čime će se proširiti asortiman proizvodnje u ovom projektu. 

RiTE Ugljevik je preduzeće koje se registrovalo kao korisnik podsticajnih sredstava odnosno kao proizvođac hrane u poljoprivredi i ovaj pilot projekat je dobar primer kako mogu da se iskoriste otpadne vode, naveo je dr Zoran Maletić rukovodilac područne jedinice Bijeljina resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede.

RiTE  još od 2006. godine na degradiranim površinama provodi ekološke projekte, a odnedavno radi  i na rekultivaciji.

U krugu Termoelektrane je instalirano 5 plastenika koji su prilagođeni uslovima korišćenja toplotne energije koja se rasipa i ne koristi, rekao je ovom prilikom Milan Spasojević dipl. Ing poljoprivrede i šef tima za plasteničku proizvodnju.

Ovakvim vidom plasteničke proizvodnje dat je skroman doprinos povećanju energetske efikasnosti rekao je Cvjetko Stojanović rukovodilac sektora za investicije, razvoj i projektovanje.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )