FOTO: InfoBijeljina

Banjaluka - Analiza stanja uvoza i izvoza, izrada pravilnika o dodjeli podsticaja i kapitalnim ulaganjima, te unapređenje sektora ribarstva i stočarstva samo su dio aktivnosti koje će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS realizovati ove godine s ciljem jačanja poljoprivredne proizvodnje u Srpskoj.

Planirane aktivnosti predviđene su programom ekonomskih reformi i programom rada resornog ministarstva u 2019. godini.

Prema planu rada, u sektoru poljoprivrede ključni će biti priprema pravilnika o podsticajima i kapitalnim ulaganjima, utvrđivanje mjera za pripremu novog ciklusa proizvodnje, te analiza stanja uvoza i izvoza pojedinačno po proizvodima i zbirno za RS i BiH. U planu je i analiza privređivanja u prehrambenoj industriji.

- Biće rađeno i na finalizaciji i stavljanju u funkciju repro-centara u govedarstvu, a biće nastavljene i aktivnosti koje se tiču identifikacije zemljišta. Potrebno je da u svojinu RS upišemo 8.032 hektara zemljišta u Gradišci, a nastaviće se i rješavanje imovinskih odnosa u Bijeljini u zoni izgradnje drinskog nasipa - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da će u saradnji sa Poreskom upravom RS ažurirati podatke o izvršavanju obaveza korisnika koncesije i zakupaca zemljišta.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da resor veterine mora biti nosilac aktivnosti za obilježavanje životinja. Dodaju da će u saradnji sa ministarstvima nadležnim za zdravstvo i ekologiju, Inspektoratom RS i gradom Banjaluka definisati uslove za podizanje kapaciteta za zbrinjavanje životinjskog otpada.

- Potrebno je utvrditi stanje opremljenosti i osposobljenosti veterinarskih organizacija i ustanova, sa posebnim osvrtom na osposobljenost domaćih laboratorija da bi se pronašli načini za poboljšanje stanja u toj oblasti - naveli su u resornom ministarstvu.

Prema planovima, u oblasti vodoprivrede ove godine potrebno je završiti rekonstrukciju pet crpnih stanica, te kadrovski i materijalno ojačati operativne punktove na rijeci Savi u Gradišci i Bijeljini zbog održavanja hidromelioracionih sistema.

- Ključno pitanje je održavanje vodoprivrednih sistema, zbog čega je neophodno pristupiti organizaciji i stvaranju uslova za početak radova, uključujući i nabavku dijela neophodne mehanizacije u vlastitoj režiji. Ubrzano se mora nastaviti i izgradnja drinskog nasipa - rekli su u resornom ministarstvu.

Kada je u pitanju šumarstvo, glavni zadatak ove godine biće aktivnosti koje se tiču nabavke mašine za rekultivisanje zemljišta na kršu.

- Potrebno je sa Investiciono-razvojnom bankom utvrditi način i uslove za nabavku mašine, dogovoriti se o dugoročnom kreditu sa niskom kamatom - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da je potrebno uspostaviti program proizvodnje sječke namijenjene za snabdijevanje toplana da  bi se na taj način doprinijelo ekonomiji preduzeća “Šuma RS”.

Agencija za agrarna plaćanja
Prema planu rada Ministarstva poljoprivrede u ovoj godini Agencija za agrarna plaćanja treba da finalizira obračun podsticaja za prošlu godinu, te analizira efekte podsticaja po strukturi i obimu.

- Agencija treba da prati iskustva u dodjeli podsticaja koje imaju zemlje u okruženju i EU, te na taj način poboljša vlastita rješenja - rekli su u resornom ministarstvu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )