FOTO: novosti.rs

Šahovska figura, koja je falila u srednjovijekovnom setu otkrivenom prije skoro 200 godina, pronađena je u domu jedne edinburške porodice.

Niko iz porodice nije imao pojma da figura pripada „Luisovom šahovskom setu“, a mogla bi da na aukciji dostigne i milion funti (1,1 miliona evra).

Set je pronađen na Luisovom ostrvu 1831. godine, ali se za pet figura nije znalo gdje su.

Deda sadašnje generacije porodice iz Edinburga, u čijem vlasništvu se nalazi jedna od figura, bio je trgovac antikvitetima, a kupio je figuru za pet funti 1964. godine.

Ni on sam nije znao za značaj devet centimetara visoke figure, napravljene od kljova morža, pa je antikvitet punih 55 godina ležao u posjedu porodice i niko od članova nije imao pojma šta posjeduju.

Kada je otkriven „Luisov šahovski set“ imao je 93 predmeta, od čega 78 figura, 14 žetova za bekgemon i jednu kopču za kaiš.

Danas su 82 predmeta izložena u Britanskom muzeju u Londonu, dok se ostatak nalazi u Nacionalnom muzeju Škotske u Edinburgu.

Konsenzus arheologa je da je set napravljen u Trondhajmu u Norveškoj u 12. vijeku, ali neki stručnjaci predlažu da porijeklo vodi iz drugih nordijskih zemalja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )