FOTO: null

Finska želi da do 2040. godine iskorijeni pušenje, s ciljem da u zemlji ostane, najviše, dva odsto pušača.

Finska Vlada očekuje da preostalih 98 odsto građana neće koristiti nikakve duvanske proizvode, ali ni sve popularnije "električne cigarete". 

Jedan od načina za to su još veći porezi na cigarete, a oni koji puše donosiće novac koji će biti korišten za kampanje i sistem podrške ljudima koji žele da prekinu pušenje. 

Dozvolu za prodaju cigareta biće mnogo teže dobiti. Svaki trgovac koji želi da prodaje duvanske proizvode mora prvo da preda molbu, a onda da plati licencu. 

Osim toga, prodavac mora plaćati godišnju nadoknadu da bi mogao nastaviti sa prodajom, a ta dozvola košta oko 500 evra godišnje. 

Finske vlasti zabraniće pušenje i na balkonu, te u automobilu, prenose portali. 

Već godinama u Finskoj pada broj pušača, a za to je zaslužan čitav niz mjera: od edukacije preko reklama kojima se naglašava štetnost upotrebe cigareta, pa do zabrane pušenja na javnim mjestima. 

I u susjednoj Švedskoj broj pušača je već relativno nizak - 2013. godine pušilo je 12,7 odsto muškaraca i 15,2 odsto žena. 

Švedska, Velika Britanija i brojne druge zemlje podržavaju korištenje "električnih cigareta" kako bi se smanjio broj pravih pušača. 

Istraživanje objavljeno u britanskom časopisu "Lanset" pokazuje da loše društveno-ekonomske okolnosti, poput niskog stepena obrazovanja ili slabe kvalifikovanosti na poslu skraćuju životni vijek pojedinca, u prosjeku, za 2,1 godinu. 

Uživanje u duvanskim proizvodima skraćuje život, u prosjeku, za 4,8 godina, dijabetes za 3,9 godina, a slabo kretanje za 2,4 godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )