FOTO: businessinsider.com

Neposredno izvan veličanstvenih zidina srednjovijekovnog Dubrovnika nalazi se niz malih kamenih kuća, dubrovačkih lazareta, najpoznatijih kao središte umjetnosti i turistička atrakcija.

Ali dok se koronavirus širi po cijelom svijetu, “Njujork tajms” je prenio tekst koji je objavio AP, koji podsjeća na njihovu prvobitnu namjenu izolacione zone po dolasku u lučki grad. Prvi poznati karantin u svijetu zbog suzbijanja širenja zaraze bio je upravo u Dubrovniku 1377. godine, uveden zbog pandemije bubonske kuge.

Ana Bakija Konsuo rekla je da je Dubrovnik prvi grad u Evropi koji je 1377. godine uspostavio karantinski sistem, kao zaštitu od gube, bakterijske bolesti koja pogađa nerve, kožu i disajne organe. U početku su se pridošlice zadržavale na obližnjim ostrvima u drvenim kolibama, koje su kasnije spaljene.

“Ovo je bilo veoma moderno u poređenju sa Venecijom, na primjer, koja je zabranila apsolutno sve brodove iz svoje luke, ili milanskim zakonima, koji su naredili izgradnju zidova oko domova zaraženih”, rekla je ona za AP. “Kako se osjećaju zaraženi, teško je zamisliti u današnje vrijeme.”

Istoričar Ivan Viđen rekao je da je kompleks lazareta izgrađen u 17. vijeku kada su vlasti odlučile da postave karantinski prostor bliže luci. Tada je taj kompleks bio “najveća državna investicija u javno zdravstvo”, objasnio je za AP.

Predmeti koji su se smatrali posebno osjetljivim, uključujući tekstil i pisma, takođe su bili podvrgnuti dezinfekciji. Nakon obrade predmeta, na njega se obično utiskivala karakteristična pločica s voskom, tako da je primalac paketa znao gdje i kada je izvršena dezinfekcija.

Takve oznake često predstavljaju jedini preostali dokaz o naletu i protoku bolesti. Spoznaje o epidemiji kuge ili tifusa u mnogim dijelovima srednjovijekovne Evrope ne bi postojale bez ovih poštanskih tragova, piše “Njujork tajms”.

Dubrovnik je bio prvi grad u svijetu koji je 1377. uveo karantin bez prekida trgovine. Niko ko je dolazio iz zaraženih područja nije smio da uđe u grad, a da ne provede 20 dana na ostrvu Mrkanu ili u Cavtatu, navodi index.hr. Poslije je izolacija produžena na 40 dana, i tada je uveden naziv karantin.

Viđen je rekao da je ideja bila ista - da će izolacija sprečiti bolest. Nažalost, rekao je, ponekad je efekat bio upravo suprotan, jer je mnogo ljudi bilo zatvoreno na malom prostoru.

Karantinski lazareti na dubrovačkom području su se usavršavali - u 15. vijeku izgrađen je lazaret na Dančama, a tokom 17. vijeka izgrađen je savremeni lazaret na Pločama.

Obično pune turista tokom cijele godine, dubrovačke ulice sada su napuštene, a inače krcat aerodrom Ćilipi je zatvoren. Širom Hrvatske uvedene su restriktivne mjere kojima se pokušava ograničiti uticaj novog koronavirusa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )