FOTO: null

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je, na spomen-groblju žrtvama fašističkog terora, obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Skupštine SUBNOR-a Ugljevik Ratko Đurković rekao je da je tradicija da se u ovom kraju obilježava Dan pobjede nad fašizmom, na spomen-groblju i ispred spomenika oslobodiocima na kome se nalazi 3.278 imena poginulih i 527 posmrtnih ostataka u spomen-kosturnici, svih postradalih u Drugom svjetskom ratu, svih nacionalnosti. 

"To su uglavnom ranjenici sa bitke na Neretvi koji su liječeni u Trnovskoj bolnici, koji su bili nepokretni i nisu mogli biti izvučeni pod naletima zloglasne 13. es-es handžar divizije. I oni su pobijeni, kao i ljudi koji su ih čuvali i njegovali", rekao je Đurković. 

Pukovnik Ivan Popov, vojni i vazduhoplovni ataše Ambasade Ruske Federacije u BiH, rekao je da se nikada ne smiju zaboraviti žrtve fašizma, ali i da uvijek treba veličati pobjedu nad ovim najvećim zlom čovječanstva. 

"Zajedničkom naporima slomili smo kičmu fašističke NJemačke, slavimo veliku pobjedu, ali se sjećamo naših predaka koji su nam dali slobodu i pravo na život. I ja sam potomak partizana koji je dao život za oslobođenje rodnog grada na Krimu 1944. godine, a ovde su sahranjena četiri Rusa koji su bili pripadnici antifašističkog pokreta", rekao je Popov. 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić ukazao je na ulogu mještana Trnove u toj borbi. 

"Poznato je da su mještani Trnove za vrijeme Prvog svjetskog rata stali na stranu pobjednika i izvojevali slobodu protiv Austrougara, vođeni idejom slobode i socijalne pravde. Kao nigdje u ovom kraju, upravo u Donjoj Trnovi se razvio Narodnooslobodilački pokret koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata odigrao značajnu i veliku ulogu u borbi protiv fašizma i zato s pravom nazivamo Trnovu malom Moskvom i slobodarskim mjestom", rekao je Perić u obraćanju prisutnima. 

On je podsjetio da je u Trnovi rođen srpski veliki pjesnik Filip Višnjić koji je opjevao borbu srpskog naroda za slobodu u Prvom srpskom ustanku. 

"Upravo ovdje rođen je i junak odbrambeno-otadžbinskog rata pukovnik Milan Jović", istakao je Perić. 

Obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Donjoj Trnovi prisustvovao je veliki broj poštovalaca NOR-a, mještana podmajevičkog kraja i Semberije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )