FOTO: null

U Donjoj Gradini danas će, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Srbije Aleksandra Vučića, biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Do

Ove godine obilježava se 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Jasenovcu.

Obilježavanju će prisustvovati i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, kao i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i izraelskog grada Modin Haim Bivas.

Program obilježavanja Dana sjećanja počeli služenjem Svete arhijerejske liturgije u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici od 9.00 časova.

Parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida, koji podrazumijeva služenje molitve na srpskom, jevrejskom i romskom jeziku, počeće u 12.00 časova, a prethodno će brojne delegacije položiti vijence nevino stradalim žrtvama logora Jasenovac.

U 13.00 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika, a osim preživjelih logoraša i njihovih potomaka, te ličnosti iz javnog i političkog života, očekuje se prisustvo delegacija Srbije, Izraela i drugih zemalja.

Nakon obraćanja zvaničnika, u 13.40 počeće memorijalna akademija “Tražim pomilovanje” posvećena ubijenim Srbima, Jevrejima i Romima u takozvanoj “tvornici smrti”.

Opština Kozarska Dubica obezbijedila je besplatan prevoz za građane koji u nedjelju, 19. aprila, žele da prisustvuju parastosu i pomenu u Donjoj Gradini.

Iz opštinske uprave najavljeno je da će dva autobusa krenuti ispred sportske dvorane u 10.30 časova.

U istom terminu biće organizovan prevoz i ispred crkve Svetih apostola Petra i Pavla, a iz naseljenog mjesta Knežica autobus će krenuti u 10.00 časova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )