FOTO: null

U Trebinju u petak potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju hidroelektrane na Drini. Dodik: Hercegovina će postati najveće energetsko gradilište i republici Srpskoj

Srpska će, ipak, graditi hidroelektranu "Buk Bijela", čija će snaga biti 93,52 megavata. Ovo je potvrđeno i u petak u Trebinju, gde su Ugovor o dodeli koncesije za izgradnju i korišćenje ove hidroelektrane, u koju će biti uloženo blizu 383 miliona maraka, potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić, v. d. generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Željko Kovačević i direktor "Hidroelektrana na Drini" Mile Lakić.

- Hercegovina će, izgradnjom Hidroelektrane "Buk Bijela", uz izgradnju "Gornjih horizonata" i drugog bloka Termoelektrane "Gacko", postati najveće energetsko gradilište u Srpskoj i za samo nekoliko godina se visoko pozicionirati na energetskoj mapi Evrope - rekao je predsednik RS Milorad Dodik, dodajući da je ranije bilo traganja za partnerima koji nisu bili do kraja izdržljivi da se sprovedu procedure.

- Elektroprivreda Republike Srpske ove godine je stekla mogućnost da na ovaj način dobije koncesiju - rekao je Dodik.

Đokić je istakao da je ovo važan dan za Republiku Srpsku i Hercegovinu, zato što je bilo mnogo onih koji već dugo negiraju da ova vlada i ova vlast vode računa o svojim resursima.

- Mi i te kako vodimo računa o nacionalnim resursima, koje ćemo i štititi i pretvarati ih u još veće vrednosti nego što trenutno jesu - istakao je Đokić i dodao da će HE "Buk Bijela" biti vlasništvo Republike Srpske i ERS, koji će biti zaduženi da ovaj projekat dovedu do kraja u punom kapacitetu.

Kovačević je istakao da će ovu značajnu investiciju zajednički realizovati ERS i HE na Drini u razmeri 20 prema 80 odsto.

- Do sada je u istraživanje, izradu studije i projektne dokumentacije, kao i u eksproprijaciju investirano oko 8,5 miliona evra - rekao je Kovačević.

Lakić je podsetio da je 1974. godine počela priča u vezi sa izgradnjom HE "Buk Bijela", ocenjujući da je sada napravljen ključni korak ka realizaciji ovog projekta.

- Nadam se da ćemo za ovih godinu dana stvoriti sve konkretne uslove, kako bi se krenulo u konačnu izgradnju - rekao je Lakić.

Koncesija se, inače, dodeljuje na period od 50 godina. Procenjena ukupna godišnja proizvodnja HE "Buk Bijela" je 332,3 gigavat-časova električne energije, dok je instalisani protok 350 metara kubnih vode u sekundi.

SAMOSTALNO IZVOĐENjE

DODIK je naglasio da je "Buk Bijela" prvobitno bila projektovana kao jedna od najvećih hidroelektrana u regionu, što je podrazumevalo potapanje zemljišta i vode na prostoru Crne Gore, ali da se, uprkos projektu i urađenim glavnim radovima, sve moralo redukovati.

- Sada moramo da u narednih godinu dana prilagodimo projekte nižem nivou brane i da se pripremimo za samostalno izvođenje - dodao je on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )