FOTO: null

Obilne kišne padavine u posljednjih nekoliko dana prouzrokovale su porast vodostaja na svim vodotokovima na području opštine Bosanska Krupa.

Rijeka Una se još uvijek nalazi u svom koritu ali probleme pričinjavaju manji vodotoci, podzemne i površinske vode koje su prouzrokovale plavljenje pojedinih dijelova opštine.

Najviše poplavljenih objekata je u Zalugu i Govedarnici, gdje su poplavljene čak i kuće koje nikada prije nisu poplavljene. Problem je napravio kanal za novu kanalizacionu mrežu, koji je većinu vode sa okolnih uzvišenja doveo u nizinski dio i poplavio desetak objekata u neposrednoj blizini saobraćjnice.

Porast Krušnice je za posljedicu imao i izlijevanje potoka Svetinja koji se izlio na više mjesta i poplavio nekoliko objekata i poljoprivredno zemljište. Probleme pričinjava i potok Kalender koji se takođe izlio i ugrozio više objekata, a poseban problem na ovom području su fekalne vode.

U blizini Opštine, u Parku prijateljstva, danas se oko devet sati pojavio i rascjep u zemlji u koji je, prema prvim nalazima, propalo oko 3 kubna metra zemlje, a na dnu rascjepa u zemlji vidljive su podzemne vode. Osim toga, na dubini od oko dva metra pojavila se i prelomljena betonska ploča koja je očigledno napravljena ljudskom rukom ali još nije poznato šta se krije ispod ploče i da li je tu namjenski napravljena ili je dio nekog nasipa iz predhodnog perioda. Da li se radi o propadanju dijela tog tunela, običnom propadanju zemlje zbog djelovanja podzemnih voda ili nečem trećem trebalo bi se saznati u narednom periodu kada će se ovoj pojavi posvetiti više pažnje. Za sada su radnici komunalnog preduzeća preventivno ogradili znatno širi krug oko nastalog rascjepa i pratiće da li će se rascjep širiti tokom narednih dana.

Najveći problem od svega ovog zasigurno je Drveni most koji je zbog udara jakih vodenih talasa značajno oštećen. Zbog toga je Štab Civilne zaštite Bosanska Krupa danas na sjednici razmatrao i na kraju donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Zbog visokog vodostaja srednji nosač čelične konstrukcije na Drvenom mostu tokom noći je znatno oštećen. Golim okom su vidljiva oštećenja koja prijete da se nosač potpuno uruši i prekine ovu komunikaciju. U slučaju urušavanja nosača i pucanja konstrukcije mosta, bez napajanja vodom će ostati preko 10.000 stanovnika lijeve obale Une u Bosanskoj Krupi, u naseljima Jezerski, Mahmić Selo i Pištaline, jer vodovod prolazi ispod mosta, a tu su svakako i druge instalacije koje povezuju lijevu i desnu obalu rijeke Une u Bosanskoj Krupi.

Odlukom o proglašenju stanja prirodne nesreće nalaže se opštinskoj službi da u skladu s već postojećim projektom rekonstrukcije i sanacije mosta pripremi predmjer i predračun, troškovnik, kako bi se što prije pristupilo proceduri  izbora najpovoljnijeg ponuđača radova, zatim da se pojačaju aktivnosti na iznalaženju sredstava za pomenutu rekonstrukciju i sanaciju te da se zabrani upotreba mosta za prelazak pješaka dok se ne sanira.

Mada postoje jasno vidljive oznake da je most stavljen van upotrebe mnogi građani ne poštuju te oznake i na svoju odgovornost koriste most za prelazak. Ovakvo ponašanje pojedinaca može prouzrokovati nesreću pa se dodatno upozoravaju svi da se do daljnjeg ne koristi Drveni most.


U USK vodostaji u porastu

Obilne padavine, koje ne prestaju već nekoliko dana, prozrokovale su poplave u pojedinim dijelovima nekoliko opština Unsko-sanskog kantona (USK), ali situacija za sada nije alarmantna.

"U odnosu na jučerašnji dan, došlo je do porasta visine vodostaja na svim vodotocima prve i druge kategorije na području USK-a. Vodostaji rijeka Une i Sane, nisu dostigli kritičnu tačku, ali su poplave izazvale manje rječice na području opština Velika Kladuša, Cazin i Bosanska Krupa", kazao je za Fenu pomoćnik direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite (KUCZ) USK-a Muhamed Pečenković.

Po njegovim riječima, izlili su se potoci, koji su poplavili većinom poljoprivredno zemljište, ali i stambene objekte. Međutim, u većini slučajeva uzrok su podzemne i oborinske vode, odnosno neočišćeni i zatvoreni propusti.

Stanje je trenutno najteže na području naselja Tržac i Tržačka Raštela u opštini Cazin, gdje je poplavljena i putna komunikacija.

Teška situacija je i u gradu Bihaću, gdje je od oborinskih voda došlo do plavljenja dvorišta i nekoliko pomoćnih i stambenih objekata, u mjesnim zajednicama: Pokoj, Čavkići, Vedro Polje, Golubić i Kamenica.


Nastavljeno ispumpavanje vode u naselju Glogovi u Gradišci

Na području opštine Gradiška vrši se ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija u naselju Glogovi, dok je ispumpavanje vode u naselju Senjak završeno, navodi se u informaciji Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske o stanju u poplavljenim područjima.

Na području opštine Novi Grad bujične vode su se u potpunosti povukle i nema ugroženih kuća, niti pomoćnih objekata, ističe se u informaciji o stanju u poplavljenim područjima u 14 časova.

I dalje je u prekidu regionalni putni pravac Blagaj - Budimlić Japra i lokalni putni pravci Blagaj - Radomirovac i Blagaj - Vitasovci.

Rijeka Japra je u opadanju, a Sana i Una u blagom porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplave.

Na području opštine Kozarska Dubica u mjestu Knežica, gdje je bilo bujica, voda se povlači, a djelimično je zaplavljena jedna kuća.

Komunikacije su uredne. Rijeke Una i Sava su u blagom porastu i ispod su kote redovne odbrane od poplave.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo proglasio je stanje pripravnosti odbrane od poplave na području ove lokalne zajednice.

Prema Bundalovim riječima, to je uradio kako bi lakše mobilisao sve subjekte zaštite i spasavanja ukoliko to bude neophodno, odnosno ukoliko bi došlo do porasta vodostaja rijeke Une i njenog izlivanja.

U dogovoru sa Javnim preduzećem "Vode Srpske", a na zahtjev načelnika opštine Kostajnica, dogovoreno je da se Kostajnici iz preventivnih razloga ustupi 500 komada vreća za punjenje pijeskom.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske prati situaciju i preduzima mjere koje zahtijeva nepovoljna hidrometeorološka situacija.


Lubina i Vrbaška poplavile četiri stambena objekta

Bujične rijeke Lubina i Vrbaška izlile su se danas iz korita i poplavile tri stambena objekta u Gornjim Podgradcima i jedan u Drageljima kod Gradiške, rekao je šef Odsjeka Civilne zaštite gradiške opštine Boško Pucar.

Pucar je naveo da je zbog izlivanja Lubine saobraćaj na putu Turjak - Gradiška bio u prekidu, te da je ova putna komunikacija trenutno prohodna, a rijeke se vraćaju u korito.

On je rekao da se situacija polako stabilizuje i u naselju Senjak, gdje je poplavljeno od 150 do 200 podruma usljed izlivanja vode iz kanalizacije.

Vodostaj rijeke Save u Gradišci danas u 14 časova iznosio je 536 centimetara i ispod kote je redovne odbrane od poplava.


Rekordna količina padavina na području Prijedora

Na području Prijedora u protekla 24 časa palo je rekordna 89,4 litra kiše po metru kvadratnom, što je najveća količina padavina od kada se u ovom gradu vrše organizovana mjerenja, rekao je Branko Stojanović iz Hidrometeorološke stanice.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da ljudi veoma strahuju od poplava i da je ova jedinica primila brojne pozive.

"Izlazimo na teren i savjetujemo ljude šta da rade. Danas uglavnom nema potrebe za intervencijama, ali primjetili smo da ljude i samo naše prisustvo ohrabri i olakša im situaciju", rekao je Miljuš.

On je naveo da su vatrogasci juče počeli da ispumpavaju vodu iz podrumskih prostorija brojnih ustanova i da je taj posao završen, dodajući da na području Prijedora nije zabilježeno da je voda ušla u stambene prostore, iako su desetine kuća zaplavljene i neke su i dalje okružene vodom.

"Uzrok su obilne padavine, ali problem je i što se kanali za oborinske vode ne čiste i ne održavaju i što ima vlasnika koji misle da to umjesto njih treba da radi neko drugi", rekao je Miljuš i dodao da vatrogasci nastavljaju da obilaze teren.

Alma Semanić, predstavnik Mjesne zajednice Donja Puharska, u kojoj su zaplavljene desetine kuća zbog izlivanja potoka Puharska, kaže da su mještani bili spremniji nego lani.

"Bilo je straha, panike i neizvjesnosti jer se nikad ne zna dokle će voda ići. Na vrijeme su izmjestili stoku, stočnu hranu i mehanizaciju, ali se, srećom, voda povukla", navela je Semanićeva.

Ona je istakla da se potok Puharska brzo izlije, ali i brzo vrati u korito, te da su kuće pored tog potoka najugroženije.

"Žao nam je što od prošlogodišnjih poplava nije urađeno ništa na prevenciji novih poplava u ovom naselju, osim što je odvezen otpad izvađen iz potoka. Smatramo da ima načina da se ovaj problem riješi i da ta rješenja nisu skupa, samo nam je potrebna podrška institucija vlasti", dodala je Semanićeva.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru prešao je 350 centimetara i porastao je za dva i po metra od juče ujutro, a kritična tačka je 420 centimetara.

Odsjek Civilne zaštite predložio je da se obavežu sve institucije i subjekti zaštite i spasavanja na području grada Prijedora da preduzimaju mjere pripravnosti predviđene planom zaštite od poplava u prvom stepenu pripravnosti. (Srna)


Neprospavana noć u Raštanima

Iza stanovnika Raštana, prigradskog mostarskog naselja, još je jedna neprospava noć. Usljed ogormne količine kiše, a zbog nedostatka sistema odvoda oboriniskih voda, naselje je u potpunosti poplavljeno, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Kako kažu stanovnici Raštana, nakon svake kiše javlja se isti problem - ogromne količne vode sliju se u naselje i potpuno blokiraju mjesto. Prilaz naselju je potpuno blokiran a vodena bujica nosi sve pred sobom, potopljeni su podrumi, garaže, kuće, automobili, kao i ostala imovina.

Ističu i kako lokalne vlasti ništa ne preduzimaju te da ih se samo sjete pred izbore.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )