FOTO: null

U službi obezbjeđenja milićke kompanije ,,Boksit,, zaposlena su dva radnika više nego što je predviđeno, utvrdila je kontrolom Komisija za nadzor službi fizičkog obezbjeđenja u javnim preduzećima, privrednim društvima i drugim pravnim licima na području C

Komisija je ovo utvrdila 1. decembra uvidom u spisak zaposlenih u službi obezbjeđenja nadzora i zaštite angažovanih po objektima i razmatranjem odluke o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, saopšteno je iz CJB. 

Uvidom u evidencije CJB Bijeljina i Policijske stanice Milići konstatovano je da su samo četiri lica ovlašćena za poslove fizičkog obezbjeđenja, te da se za ostale radnike kompanija "Boksit" nije obraćala milićkoj Policijskoj stanici za vršenje provjera. 

Utvrđeno je i da lica koja koriste pištolje na mjestima obezbjeđenja "Gunjaci" i "Magacin eksploziva" nisu prošla provjere u skladu sa članom 32 Zakona o oružju i municiji, te da na mjestima obezbjeđenja tri lica koja vrše poslove obezbjeđenja nemaju odgovarajuće legitimacije /jedno od njih je bilo lice koje je zaduživalo vatreno oružje/. 

Konstatovano je i da prostorija u kojoj je smješteno oružje i municija ne ispunjava uslove koje zahtijevaju važeći zakonski i podzakonski propisi. 

Komisija je naložila da se u "Boksitu" oružje povjerava samo licima koja ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o oružju i miniciji. Komisija je konstatovala da je Kompanija obavezna da sačini akt o sistematizaciji sa navedenim brojem izvršilaca kojima će biti povjereno korišćenje oružje i opisom njihovih poslova, kao i da se obrati nadležnoj policijskoj stanici da utvrdi da li te osobe ispunjavaju uslove u skladu sa članom 10 stav 1 Zakona o oružju i municiji. 

Neophodno je da svi službenici obezbjeđenja imaju jednoobrazne legitimacije u skladu sa Pravilnikom o fizičkom obezbjeđenju lica Kompanije "Boksit", a da se za pripadnike službe obezbjeđenja, koji vrše poslove pratnje predsjednika Kompanije, sistematizuju odgovarajuća radna mjesta, ali bez nošenja vatrenog oružja. 

Neophodna je prostorija za smještaj oružja i municije koja je obezbjeđena od požara, krađe, pristupa neovlaštenih lica, svake druge opasnosti i zloupotrebe. 

Komisija je odlučila da je registrovani lovački karabin potrebno oduzeti s obzirom na to da Kompanija može posjedovati lovačko oružje samo ukoliko su joj lovišta data na upravljanje, odnosno da nabavljanje i držanje oružja u ovom slučaju nije u skladu sa Zakonom. 

Ukoliko se ove mjere ne ispoštuju biće preduzete zakonom propisane sankcije. 

Komisiju o sprovođenju nadzora nad obavljanjem poslova obezbjeđenja vlastitih službi u javnim preduzećima, privrednim društvima i drugim pravnim licima formirao je načelnik CJB Bijeljina, a u narednom periodu biće nastavljene kontrole službi fizičkog obezbjeđenja u pravnim licima na području u nadležnosti CJB Bijeljina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )