FOTO: null

Brojnim građanima koji su plaćali račune za komunalne i telekomunikacione usluge na šalterima bijeljinske Bobar banke koji dan pred blokadu poslovanja stigle su opomene ili su čak isključeni sa mreža, jer im uplate nisu proknjižene na račune tih kompanija

Prema tvrdnjama nekolicine građana kojima su isključili ili poslali opomene pred isključenje, svi koji su račune platili između 24. i 26. novembra, zbog blokade poslovanja nisu oslobođeni dugovanja, jer nijedna marka nije proknjižena na račune kompanija kojima je namenjena.

 

U strahu za novac

Građani kažu da strahuju da će im novac propasti i da će sve račune morati da plate ponovo, jer sa svih strana stižu informacije i prognoze da je banka propala i da nema ni govora o uspostavljanju normalnog poslovanja.

Platio sam oko 200 maraka za račune 25. novembra na šalteru Bobar banke, a 1. decembra su mi isključili telefon. Kada sam otišao da se požalim kod operatera, rekli su mi da im uplata nije legla i da po automatizmu isključuju sve što nije plaćeno. Iako sam imao priznanicu o plaćanju, još mi nisu prihvatili reklamaciju i uključili telefon. I druge račune sam tada plaćao, a kako nijedan nije proknjižen, sad čekam da vidim ko će sledeći da me isključi. Plašim se samo da mi novac ne propadne. Nije u redu da građani ispaštaju zato što tamo neko nije poslovao kako treba - rekao nam je jedan građanin Bijeljine.

Dragovan Petrović, sekretar Udruženja potrošača Republike Srpske, kaže da Zakon o zaštiti potrošača propisuje da su oni, onog trenutka kada plate svoj račun, oslobođeni obaveze plaćanja i da niko ne bi smeo da ih isključuje sa mreže zato što banka nije izmirila svoju obavezu za koju je uzela i proviziju.

- Nisu smeli da isključe uslugu jer je kupac izmirio svoj račun, ili su morali da je uključe kada je pokazao priznanicu o uplati. On je svoju obavezu ispunio i nema nikakve veze s tim što banka nije ispunila svoju. Savetujem građanima da, ukoliko su im se dogodile ovakve neprijatnosti, da se obrate kompanijama i zahtevaju vraćanje usluge, ili neka se obrate nama da im pomognemo - rekao je Petrović.

 

Zamrznuti računi

Blokada bijeljinske Bobar banke 26. novembra i uvođenje privremene uprave zamrzli su 40.000 računa građana i kompanija i ugrozila više od hiljadu radnih mesta. Istog dana zaustavljeno je trgovanje vrednosnim papirima Bobar banke na Banjalučkoj berzi, a poslovnice su od tada zatvorene.

Iako je najavljeno da će pri vraćanju depozita prvo biti uzeti u obzir građani i dugovanja prema njima, oni nisu uvereni da će ikada videti svoj novac.

Takođe, ne može se znati ni koliko je građana svoje račune plaćalo putem ove banke, niti o kolikom iznosu novca koji je uplaćen, a nije proknjižen je ovde reč.

 

Mišljenje akcionara

U ovom trenutku se čeka da 10 najvećih akcionara odluče da li će učestvovati u pokušaju sanacije banke. Iz Agencije za bankarstvo RS su najavili da će građani imati prioritet u isplati depozita, a još se ne zna koliko firmi ih je imalo kod njih. Nakon izjašnjavanja akcionara o tome da li će uložiti svoja sredstva da revitalizuju posrnulog, Savo Ševaljević, privremeni upravnik Bobar banke, uputiće izveštaj Agenciji za bankarstvo RS, koja će doneti konačnu odluku o njenoj sudbini. 

- Akcionari su dali određenu saglasnost da hoće, ali nisam baš siguran da su njihovi kapaciteti takvi da bi mogli sanirati banku. Mislim da se zakasnilo sa sanacijom, ali se treba nadati da će ipak moći da se popravi stanje - rekao je Ševaljević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )