FOTO: null

Predstavljanjem ključnih aktivnosti na reformi pitanja ljudskih prava u BiH u pogledu pravne tekovine EU i evropskih standarda, u Bijeljini je okončana dvodnevna radionica ,,Ostvarivanje i zaštita ljudskih prava i sloboda kroz zakonodavni okvir, trenutno

Drugog dana seminara učesnicima su predstavljeni i projekti "Dijalog za budućnost" i "Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu EU integracije", tokom kojih su predstavnici UNDP-a u BiH i Delegacije EU u BiH pozdravili održavanje konferencije i uputili pohvale za njenu uspješnu organizaciju. 

Oni su naglasili da će pružiti punu podršku Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH u aktivnostima koje se provode s ciljem ostvarivanja i zaštite i ljudskih prava i sloboda, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Predstavljene su i aktivnosti Ministarstva bezbjednosti BiH, Službe za poslove sa strancima, Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja. 

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić istakao je da je ova komisija nadležna da, u skladu sa poslovnicima oba doma razmatra sva pitanja koja se odnose na ostvarivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, zagarantovanih Ustavom i zakonodavstvom BiH. 

Bojić je dodao da je u nadležnosti Zajedničke komisije i da provodi parlamentarni nadzor radi unapređenja efikasnosti, transparentnosti i funkcionalnosti, kao i praćenja zakonitosti i usklađenosti rada nadziranih institucija u pogledu ostvarivanja ljudskih prava. 

S tim u vezi, on je rekao da će na osnovu stenograma sa dvodnevne radionice na sjednici Zajedničke komisije biti predloženi zaključci, koji će biti dostavljeni Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje, navodi se u saopštenju. 

Na kraju konferencije, Bojić je zahvalio svim učesnicima konferencije, a posebno misijama OEBS-a i UN u BiH i Delegaciji EU u BiH, koji su pomogli organizaciju konferencije. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )