FOTO: SRNA

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini večeras je promovisana knjiga proslavljenog reditelja Emira Kusturice pod naslovom “Šta mi ovo treba”, čiji je izdavač “Vukotić media”.

– Drago mi je što večeras u Bijeljini, u kojoj sam posljednji put bio prije skoro dvije i po decenije, mogu da predstavim nešto što se tiče svih nas, ali i iskustva mnogih koji su raseljeni – rekao je Kusturica novinarima pred početak promocije.

Citirajući Ivu Andrića, on je rekao da “niko ne zna šta znači roditi se na ivici između svjetova, razumjeti i jedne i druge, a ne moći ništa učiniti da se oni među sobom bolje razumiju… kolebati se, živjeti naslonjen na dva zavičaja i na kraju postati stranac svuda”.

– Citirao sam Andrića upravo zato što mislim da je Bijeljina svojom plodnom dolinom prihvatila mnoge koji nisu mogli više da se vrate svojoj kući i koji su na neki način postali Andrićevi likovi, Andrićevi junaci koji su svoju dramu nosili svugdje po svijetu, a neki srećni su mogli tu svoju dramu da prenesu u, pretpostvljam, normalan život u Bijeljini – rekao je Kusturica.

On je naveo da je knjiga “Šta mi ovo treba” nastala iz tekstova koji su objavljivani, iz tekstova koje je “ljubomorno čuvao za sebe”, onih koje je, kako je rekao, pisao omamljen nekim susretima, te bilješkama koje se tiču bivših prijatelja, bilježaka utemeljenih u stvarnim događajima…

– Ovo je iskrena knjiga koja nekom može da se svidi upravo zbog te iskrenosti, a neko može i da je ne voli – rekao je Kustirica i dodao da je sve društvene događaje mjerio svojim osjećanjem i doživljajem, ali i svojim velikim iskustvom stečenim putovanjima gotovo u sve zemlje svijeta, dugogodišnjim životom u inostranstvu.

Kusturica je napomenuo da je ovo uveliko politička knjiga, da naslov nosi potenciju u sebi i nema završetak.

On je dodao da ima namjeru da napiše još dvije-tri knjige i da napravi par filmova.

Govoreći o filmskom angažmanu, Kusturica je rekao da će njegov sljedeći film biti u Kini, za koji ima ugovor da bude prikazan u 27.000 bioskopa, što je otprilike, po bioskopskom kapacitetu, tri Evrope.

 

– Taj film će biti jedna porodična priča, njena tragedija – rekao je Kusturica.

Kusturica je rekao da sumnja da film, odnosno serija “Na Drini ćuprija” za koju ima scenario, lako može ugledati svjetlost dana “jer je to mnogo skupo”.

Manojlo Manjo Vukotić, vlasnik izdavačke kuće “Vukotić media”, novinarima je rekao da je knjiga “Šta mi ovo treba” treća Kusturičina knjiga koju on sa Kusturicom izdaje.

– U kompaniji `Novosti` izdali smo prvu knjigu `Smrt je neprovjerena glasina` koja je tada otišla u 115.000 primeraka, druga knjiga je `Sto jada`, a ova koju večaras predstavljamo je novi izazov. U ovoj knjizi jeste Kusturica kakvog smo poznavali, ali ga takvog nismo susretali u knjigama – oštar, temperamentan, drzak, sentimentalan i, nadasve, inteligentan – rekao je Vukotić, napominjući da je u svemu o čemu govori, Kusturica apsolutno iskren.

On se saglasio sa tim da je ovo političko štivo.

Pisac, novinar i prevodilac Muharem Bazdulj rekao je da knjiga “Šta mi ovo treba” predstavlja hroniku Kusturičinog javnog djelovanja u posljednjih 25 godina.

– Ovo je knjiga, zbir njegovih dnevničkih zapisa, kolumni, komentara, reagovanja, novinski tekstovi koji pokrivaju širok dijapazon i tema i događaja od snimanja filma `Podzemlje` u Pragu početkom 90-ih do gradnje Andrićgrada i nekih političkih momenata iz posljednjih godinu-dvije – rekao je Bazdulj.

Narodna biblioteka “Filip Višnjić” u Bijeljini večeras je bila nezapamćeno puna.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )