FOTO: null

Manifestacija ,,Višnjićevi dani,, koja počinje danas u Bijeljini, biće održana u svjetlu 255 godina od rođenja Kneza Ive od Semberije i 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

Otvaranje manifestacije i polaganje vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću ispred Narodne biblioteke koja je nazvana po ovom pjesniku planirano je za 12.00 časova, a potom će uslijediti izložba "Vedrine i sete Branka Ćopića".

Večeras u 19.00 časova Muzeju Semberija biće otvorena izložba "Srpska nošnja u 19. vijeku", dok će u 20.00 časova u Centru za kulturu biti održana Svečana akademija Filip Višnjić i knez Ivo od Semberije, kojoj će prisustvovati ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

U programu Svečane akademije učestvovaće Srpsko crkveno-pjevačko društvo "Srbadija", književnik Ranko Risojević, kao i pjesnici Jovanka Stojčinović Nikolić, Rajko Petrov Nogo, Zoran Kostić, Ranko Pavlović.

Tokom ovogodišnje 22. manifestacije, koja će trajati pet dana, posebna pažnja biće posvećena očuvanju ćirilice čemu će biti posvećen i naučni skup. Riječ je o skupu "Očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao važan nacionalni zadatak" na kojem će u petak, 6. novembra, učestvovati Milorad Simić, Zoran Stefanović, Nikola Smolenski, Brana Veljković.

Za petak, 6. novembar, u 17.00 časova predviđeno je predstavljanje knjige "Srpski jezik između nauke i politike" autora Miloša Kovačevića. O knjizi će u Galeriji Centra za kulturu govoriti Milanka Babić, Mihailo Šćepanović i Duško Pepulja.

Prethodnog dana biće otvorena izložba "Moja ćirilica" autora Olgice Stefanović, predstavljen 41. i 42. broj časopisa za književnost, nauku i kulturu "Srpska Vila", te, u okviru program Saveza slijepih Republike Srpske, promovisana knjige "Zbilje i tajanstva" autora Borke Tadić.

U okviru bogatog programa biće održano i takmičenje mladih, odnosno učenika osnovnih i srednjih škola, te besjednika koji će izlagati svoje teme posvećene epskom pjesniku Filipu Višnjiću.

Posljednjeg dana manifestacije - u nedjelju, 8. novembra, biće proglašeni pobjednici takmičenja u literarnim i likovnim radovima, te besjedništvu.

Za 18.00 časova zakazano je predstavljanje knjige "Na krilima slobode" autora Boška Vujačića, a u 19.00 časova Guslarsko i folklorno veče.

Član Organizacionog odbora Slavko Bašić rekao je ranije da su u ovu 22. kulturnu manifestaciju uključeni sve ustanove kulture – Muzej, Narodna biblioteka "Filip Višnjić" i Centar za kulturu "Semberija".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )