FOTO: null

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš prisustvovao je u Bijeljini početku izgradnje dvije zgrade sa 30 stanova za izbjegle i raseljene porodice čija je vrijednost 1,5 milion KM.

"Zgrade se grade iz Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, gdje Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo za izbjeglice, realizuje na teritoriji Srpske projekat izgradnje 284 stana", rekao je Čordaš novinarima nakon posjete gradilištu u naselju Amajlije.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost stanogradnje koju će Vlada Republike Srpske ove godine započeti u Bijeljini je 2,5 miliona KM kreditnih i donatorskih sredstava.

Čordaš je najavio i početak izgradnje još jedne zgrade u Bijeljini sa 17 stanova, koju će finansirati Vlada Republike Srpske iz kredita za rješavanje kolektivnih i alternativnih vidova smještaja.

On je rekao da će narednim potprojektima 2019. i 2020. godine biti izgrađeno još 130 stanova koji su namijenjeni porodicama koje su izbjegle iz Hrvatske i žele da ostanu u Republici Srpskoj, kao i za interno raseljene za koje Vlada još plaća alternativni smještaj.

Čordaš je naveo da u Bijeljini živi još 51 porodica za koju resorno ministarstvo plaća altarnativni smještaj.

Ministar je prije posjete gradilištu o početku stanogradnje u Bijeljini razgovarao sa gradonačelnikom Mićom Mićićem, a ovom sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su i potpredsjednik Republike Srpske Јosip Јerković i savjetnik predsjednika Srpske Miladin Dragičević.

Rekao je da će tokom boravka u Bijeljini posjetiti i Njegovo preosveštenstvo episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija i čelnike Islamske zajednice u gradu, dok je katolički sveštenik bio spriječen da se sa njim sastane zbog drugih obaveza.

Čordaš je istakao da vjerske institucije imaju ogroman značaj za rješavanje problema povratnika.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je nakon posjete gradilištu u Amajlijama zahvalio Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu za ovaj veliki projekat stanogradnje kojim će biti obezbijeđeno i raspuštanje kolektivnih centara i alternativnih smještaja.

Prema njegovim riječima, uz ova ulaganja Vlade, obaveza lokalne uprave je bila da obezbijedi zemljište i infrastrukturu za izgradnju zgrada, kao i 40.000 KM za neophodnu građevinsku dokumentaciju.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Predrag Јović rekao je novinarima da je ovaj regionalni stambeni program, najveći u BiH, vrijedan više od 100 miliona evra donacija EU, SAD i drugih zemalja.

Rok za završetak zgrada u bijeljinskom naselju Amajlije je godinu dana, a izvođač radova je lokalno preduzeće "Buk promet".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )