FOTO: null

NJegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom danas je u sjedištu Eparhije u Bijeljini svečano otvorio Eparhijsku biblioteku sa 30.000 naslova, koja je prva crkvena biblioteka u Republici Srpskoj otvorena za javnost.

Prema riječima vladike Hrizostoma, uređivanje biblioteke trajalo je dvije i po godine i sva ova vrijedna građa je katalogizovana i digitalizovana. 

"Na svetosavskom smo putu i nudimo knjigu, prosvjetu i nauku srpskom narodu, da se kulturološki izdignemo iznad svakodnevnosti", rekao je vladika Hrizostom i najavio da će do kraja godine biti otvoren i muzej Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini. 

On je istakao da je svaka biblioteka veliko bogatstvo, kapital pisane riječi, te da je grehota da to ogromno bogatstvo ne bude dostupno i na korist svim ljudima. 

"Srećan sam što je Eparhija zvorničko-tuzlanska nakon mnogih iskušenja, stradanja i ratnih razaranja uspjela da dođe i do ovog istorijskog dana i da otvori biblioteku, na ponos, ne samo Srpske pravoslavne crkve, nego grada Bijeljine, Republike Srpske, srpskog naroda, ali i svih ljudi od kulture i nauke", poručio je vladika Hrizostom. 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević prisustvovao je otvaranju Eparhijske biblioteke u Bijeljini koju je nazvao izuzetnom, po bogatstvu građe i po njenoj uređenosti. 

"Značajno je i za ponos što je ovo ogromno blago koje je do sada bilo sakriveno u depoima, među kojima su brojne stare i rijetke knjige, sada dostupno čitaocima", rekao je Malešević. 

On je poželio uspješan rad Eparhijske biblioteke i obećao pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u njenom budućem radu. 

Bibliotekar Eparhijske biblioteke Nemanja Erak rekao je da njeno otvaranje predstavlja istorijski događaj za Eparhiju, grad Bijeljinu i sveukupnu srpsku javnost. 

Prema njegovim riječima, najstarija rukopisna knjiga u ovoj biblioteci je iz 14. vijeka, čitaocima su dostupne i izuzetno vrijedne publikacije, a rad Eparhijske biblioteke prilagođen je svjetskim standardima u bibliotekarstvu. 

Direktor Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJilja Petrović Zečić rekla je novinarima da se u ovom vremenu rijetko gdje otvaraju biblioteke, ali da otvaranje ove crkvene biblioteke ima poseban značaj jer su do sada one bile zatvorenog tipa. 

"Državotvornost jedne zemlje mjeri se i knjigom i blagom koje biblioteke posjeduju, a ovo blago koje je postalo dostupno javnosti je važna kulturna baština Republike Srpske", zaključila je Zečićeva. 

Ona je izrazila nadu da će i druge eparhije u Srpskoj blago zatvoreno u depoima učiniti dostupnim javnosti. 

Biblioteka Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini otvorena je za posjetioce radnim danima od 8.00 do 16.00 časova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )