FOTO: srpskainfo.com

Uređenje zemljišnih knjiga, zaštita srpske imovine, poboljšanje kvaliteta života Srba u FBiH, bile su teme Srpske kulturne večeri „Tokovi srpske istorije“ održane u Bijeljini.

Druženje je organizovao Savez opštinskih udruženja prognanih Srba Republike Srpske. Ovo udruženje, uz pomoć Vlade Srpske, nastaviće da se bori za očuvanje srpske imovine, poručeno je sa skupa.

Prognani i raseljeni Srbi iz Federacije već treću deceniju pokušavaju da vrate otetu imovinu, vojne stanove, kuće, uzurpirano zemljište na kojem su bespravno izgrađeni objekti.

Od 33 odsto srpske imovine u FBiH više od 20 odsto je u Glamoču, Grahovu, Drvaru i Bosanskom Petrovcu.

Ignjat Simić, predsjednik Saveza opštinskih udruženja izbjeglih i raseljenih lica RS navodi da je tek 50 odsto Srba uspjelo je da vrati svoju imovinu u drugom entitetu.

– Pogotovo sada kada se kroz uspostavljanje zemljišnih knjiga, ljudi pokušavaju zavarati s internim opštinskim oglasima jer kako će neko ko je u Austriji, Kanadi ili širom svijeta da pročita na oglasnoj tabli u Travniku šta treba da uradi. U takvim slučajevima, uglavnom se preduzimaju radnje na štetu Srba. Cijena zaborava i nemara je preskupa, a često smo je plaćali. Nikada ne smijemo zaboraviti ko smo, šta smo i odakle smo proterani – kaže Simić.

U šest kancelarija, osnovanih uz podršku Vlade Srpske radi zaštite srpske imovine u Federaciji, besplatnu pravnu pomoć u vezi s procesom harmonizacije u FBiH po pitanju uspostavljanja nove zemljišne knjige do sada je zatražilo oko hiljadu izbjeglih Srba.

Za pedesetak predmeta postoje čvrsti dokazi da je srpska imovina oteta po par osnova i uskoro će biti predočeni javnosti.

Koordinator Projekta „Zaštita srpske imovine u Federaciji BiH“ Radovan Grajić kaže da srpska zemlja mora da bude sačuvana, jer je to zaleđe Republike Srpske.

– Te ljude treba sačuvati u svakom smislu, načinu življenja i načinu ostvarivanja prava. Vlada RS je dala podršku ovom projektu i 2019. godina će biti pravi iskorak. Očekujemo pomake od kojih će imati koristi svi Srbi – kaže Grajić.
I u prošlim ratovima Srbi su stradali i gubili imovinu o čemu je govorio istoričar Jovan Deretić.

– Pokušavam da pojasnim ko su bili naši preci, šta su značili, šta je istorijsko pravo srpskog naroda, šta je srpska tapija koliko i kako je srpski narod doprinio kulturi i civilizaciji Evrope i svijeta – naglašava Deretić.

On ističe da budućnost BiH leži u tome da svi shvate da su jedan narod i da se nađe načina da se cijela BiH u nekom konfederalnom smislu pridruži Srbiji. Prema njegovom mišljenju drugog rješenja za ovaj prostor nema.

Apelacija Ustavnom sudu

Ustavnom sudu BiH upućena je apelacija radi ukidanja diskriminirajućeg zakona u FBiH, koji omogućava legalno otimanje srpske zemlje.

Predstavnici Saveza opštinskih udruženja izbjeglih i raseljenih Srba istakli su da će nastaviti da se bore za zaštitu srpske imovine uz pomoć Sekretarijata, koji će, kako im je obećano, imati iste ingerencije u predstavljanju ovih kategorija, kao i ministarstvo. Za rad kancelarija koje pružaju besplatnu pravnu pomoć Srbima u RS, FBiH, Srbiji i dijaspori u prošloj godini izdvojeno je 120.000 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )