FOTO: null

Danas je u Bijeljini održana druga radionica o energetskoj efikasnosti za predstavnike opština Republike Srpske koje imaju manje od 20 000 stanovnika. Radionicu je organizovala EFEKT mreža u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efika

Iako prema Zakonu o energetskoj efikasnosti Republike Srpske, opštine manje od 20 000 stanovnika nisu obavezne imati Akcioni plan energetske efikasnosti, cilj današnje radionice pod nazivom "Enegretska efikasnost u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj" je bio motivisati opštine da ipak pristupe izradi ovog dokumenta.

„Prema Zakonu o energetskoj efikasnosti Republike Srpske, opštine koje imaju ispod 20 000 stanovnika, nisu obavezne imati ovaj akcioni plan energetse efikasnosti, međutim ukoliko ga izrade sistemski će pratiti potrošnju energije, realizovati mjere energetske efikasnosti i ostvariti finansijske uštede koje mogu preusmjeriti na nove projekte energetske efikasnosti za javne objekte koje su u nadležnosti opština", istakao je Ervin Đember, certificirani savjetnik za energetsku efikasnost iz Centra za razvoj i podršku Tuzla (CRP).

Prisutnima su se obratili stručnjaci za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije iz Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Saveza opština i gradova Republike Srpske, Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci, Centra za razvoj i podršku Tuzla, EFEKT mreže i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

Danijela Kardaš dipl.ing. mašinstva, Univerziteta u Banjoj Luci govorila je o energetskoj efikasnosti u međunarodnom kontekstu i refleksijama na jedinice lokalne samouprave, a Zakonski okvir i program Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, predstavila je Tatjana Dragičević.

Ervin Đember i Darko Tišma iz Centra za razvoj i podršku Tuzla su govorili o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu i javnoj rasvjeti, a prof. Petar Gvero, dipl.ing.mašinstva, Mašinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci o obnovljivim izvorima energije i korištenju biomase u sistemima daljinskog grijanja lokalnih zajednica.

Radionica je završena pozitivnim primjerima realizovanih projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u opštinama, koje je predočila Aleksandra Stanivuković dipl.ing. mašinstva, stručnjak za energetsku efikasnost iz Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

Ovo je druga po redu radionica o energetskoj efikasnosti za jedinice lokalne samouprave Republike Srpske.

Prva je održana u Mrkonjić Gradu, a na današnjoj su prisustvovali predstavnici opština Srebrenica, Milići, Vlasenica, Osmaci, Han Pijesak, Šekovići, Ugljevik, Lopare, Pelagićevo, Donji Žabar, Šamac, Vukosavlje, Brod, Petrovo, Stanari i Srbac .

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )