FOTO: null

Uličnom akcijom na gradskom trgu u Bijeljini aktivistkinje Fondacije Lara podsjetile su danas javnost na različite obilike stradanja žena tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Aktivistkinje ženskih nevladinih organizacija iz Bijeljine, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Bratunca, Višegrada, Modriče, Bihaća, Zenice, Grahova i Banjaluke dogovorile su se da, od 2015. godine, u okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja, obilježavaju 8. decembar kao Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.

Inicijativa za utvrđivanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH pokrenuta je krajem septembra 2014. godine, da bi se umanjila isključenost žena u procesima memorijalizacije ratnih stradanja u BiH u periodu 1992-1995 i unaprijedilo vrednovanje ženskih iskustava, doprinosa i stradanja u procesu oblikovanja zajedničke kulture sjećanja.

U Fondaciji lara kazu da Danom sjećanja na stradanje žena u ratu žele sve podstejtiti  koliko su žene Bosne i Hercegovine tokom rata od 1992- 1995. godine doprinijele opstanku svojih porodica i zajednica i da su jednako kao i muškarci bile izložene različitim oblicima tortura i stradanja.

U periodu od 1992. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini ubijeno je /stradalo 9901 žena. Prema evidenciji Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva (objavljenoj u Bosanskoj knjizi mrtvih), žene čine 10,31% od ukupnog broja žrtava rata ili oko 25 odsto (jedne četvrtine) civilnih žrtava rata.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )