FOTO: null

Predstavnici Međureligijskog vijeća /MRV/ BiH osudili su danas u Bijeljini napad na Salihbegovićevu džamiju, koja je u fazi izgradnje.

"MRV je zabrinuto zbog toga što se, posebno u posljednje vrijeme, događaju sve učestaliji napadi na vjerske objekte, kao što je bio i napad prije osam dana na pravoslavnu crkvu u Visokom", rekao je stručni savjetnik u MRV BiH Igor Kožemjakin. 

On je istakao da su predstavnici MRV BiH ogorčeni, jer je riječ o napadima na vjerske objekte koji mogu imati elemente raspirivanja nacionalne mržnje. 

"Osuđujemo ovaj i sve druge napade, jer mi, kao vjernici, moramo osuditi sve vrste napada na vjerske zajednice i crkve", rekao je Kožemjakin. 

Glavni imam medžlisa IVZ u Bijeljini Samir Camić rekao je da ovo nije prvi atak na ovu džamiju u izgradnji, te istakao da "nasrtaji" na pravoslavne, islamske, katoličke, jevrejske ili bilo koje druge vjerske objekte nikome ne idu u prilog. 

Nakon što je sa predstavnikom MRV BiH i gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem obišao Salihbegovićevu džamiju, Camić je izrazio očekivanje da će u saradnji sa gradskom upravom i predstavnicima MRV BiH uspjeti da se spriječe ovakva događanja. 

Mićić je rekao da je neophodno osuditi svaki vandalski čin, poput ovog na džamiju u Bijeljini, jer to predstavlja ružnu sliku i "baca mrlju na dobre međunacionalne odnose u Bijeljini". 

"Tražićemo da nadležni pronađu počinioce i da oni budu kažnjeni, a u narednom periodu ćemo nastojati da obezbijedimo video-nadzor na svim vjerskim objektima", naglasio je Mićić. 

MRV BiH primilo je prijavu o napadu na Salihbegovića džamiju u Bijeljini kada su, u noći između 24. i 25. januara, neidentifikovani počionici kamenicama i ciglama razbili šest prozora na ovom vjerskom objektu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )