FOTO: novosti.rs

Okupili se građani nezadovoljni alarmantnim višemjesečnim stanjem u gradu. Traže da azilante sklone sa ulica i da im se obijezbedi humani smještaj

U Bihaću se okupilo stotinak građana koji izražavaju nezadovoljstvo zbog migrantske krize, koja mjesecima traje u njihovom gradu. Protesti su u organizaciji Foruma građana “Bihaćka građanska inicijativa”, a okupljeni zahtjevaju promjenu trenutnog stanja, sklanjanje stranih državljana sa bihaćkih ulica i njihov humani smještaj.

Građani su poručili da nemaju ništa protiv migranata, ali da imaju protiv nadležnih koji, kako su naveli, ne rade ništa konkretno po pitanju pronalaska adekvatnih smještajnih kapaciteta za brojne migrante sa područja Unsko-sanskog kantona. Organizatori skupa ističu da je situacija u gradu poprimila “alarmantnu formu”.

Predsednik Foruma Halid Dedić rekao da u Bihaću 10 odsto stanovništva, odnosno oko 5.000 ljudi, čine migranti.

- To nije zanemarljiv procenat, jer zamislite kada bi u Sarajevu postojao taj procenat, to bilo 50.000 ljudi - dodao je Dedić.

Podršku protestima dao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji tvrdi da Savjet ministara i Ministarstvo bezbjednosti BiH nemaju nikakvu strategiju i plan kada je riječ o rješavanju migrantske krize u BiH.

Povodom protesta u Bihaću zbog migrantske krize oglasio se i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić koji je poručio da protest ima političku pozadinu, jer se načelnici opština u Unsko-sanskom kantonu politički prepucavaju, a migranti su im glavno “oružje” za međusobne obračune.

On ističe da je dosta vremena proveo u tom kantonu u pokušaju da sa tamošnjim načelnicima postigne dogovor oko smještaja migranata, ali da je dogovor sa njima nemoguć.

- U Unsko-sanskom kantonu nemate ključnog partnera s kim možete sjesti i dogovoriti se o bilo čemu. Različite su političke opcije u opštinama na vlasti i svaka gleda svoj interes. Apsolutno znam šta se tamo dešava i da sve to ima političku pozadinu - kaže Mektić.

Za sada, smatraju u Forumu, BiH nema nikakav plan izlaska iz migrantske krize i polako se pretvara u centar za migrante. EU će BiH donirati dodatnih šest miliona evra za podršku u upravljanju migracijskim tokovima, a ta sredstva se nadovezuju na iznos od 1,5 miliona evra iz juna mjeseca, kako bi BiH odgovorila na hitne humanitarne potrebe izbjeglica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )