FOTO: novosti.rs

Među migrantima i osobe koje se dovode u vezu sa međunarodnim terorizmom. Otkriveno pet takvih osoba, to su poraženi vojnici Al kaide i tzv. ID

Bosna i Hercegovina se suočava sa velikim bezbjednosnim problemom, jer se među migrantima koji su došli u BiH nalaze i veoma opasne osobe, koje se povezuju sa međunarodnim terorizmom. Zasad je otkriveno pet takvih osoba. One su izolovane, ograničena im je sloboda kretanja, a mi nastavljamo da radimo dalje, da vidimo s čime su povezane, kako su došle ovde, da li imaju neku podršku i slično - rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević kaže da su u BiH došli poraženi vojnici Al kaide i tzv. Islamske države, i da to nije nikakav migrantski talas nego "jedna vrsta terorističke najezde na BiH", što prihvataju zajedničke institucije.

Galijašević je, povodom informacije Službe za poslove sa strancima BiH, da je od početka godine među evidentiranim migrantima bilo pet Avganistanaca, koji se dovode u vezu sa terorizmom, istakao da je prijetnja mnogo veća nego što izgleda.

- Ovde ima mnogo osoba sa lažnim identitetom - rekao je Galijašević.

Kroz BiH je do sada prošlo 30.000 ljudi, koji nisu dobro identifikovani niti postoje prethodni podaci koji bi se dobili iz nekih drugih službi o tim licima.

- Služba za poslove sa strancima je potpuno podbacila. Način ulaska tih ljudi u BiH, bez vjerodostojne dokumentacije se nije smio dozvoliti. Kršio se i Zakon o strancima, koji reguliše kada i pod kojim uslovima i sa kojim identifikacionim dokumentima oni mogu ući u zemlju. Imate ljude koji ulaze u zemlju sa nekoliko mobilnih telefona, platnih kartica, a nemaju lične karte i pasoše iz matične zemlje - rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, neka od tih lica mogu da se identifikuju kroz razmjenu biometrijskih podataka ili podataka koji se dobiju od nekih zemalja kroz koje su već prošli.

- U ovom trenutku imamo ljude koji su veliki izvor prijetnje i koji predstavljaju i nove misionare. Mnogi od njih će se sakriti i ostati ovde. Njima nije cilj EU. Nekima od njih jeste, ali mnogi od njih su pozvani da ovde i ostanu. Nalazimo se u ozbiljnim problemima, a ozbiljne greške i propusti su napravljeni na nivou Službe za poslove sa strancima - smatra Galijašević.

BiH nema nijednu ozbiljnu instituciju koja bi mogla da prati te ljude, resocijalizuje ih i pokuša da ih uključi u društvo. 

IZRUČENjE TERORISTA

U medijima se pojavila informacija da će u BiH biti izručena desetorica bivših pripadnika terorističke organizacije Islamska država, koji su zarobljeni u Siriji. Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je da od tih 10 zarobljenika, osam nema državljanstvo BiH, dok se za dvojicu provjeravaju dokumenti!

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )