FOTO: Pixabay

Ekspertski tim za afričku kugu svinja boraviće u BiH od 12. do 14. jula, s ciljem prikupljanje podataka i davanja preporuka za upravljanje ovom bolešću, najavio je direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković.

Riječ je o ekspertskom timu za praćenje prekograničnih bolesti životinja (GF-TADs).
 
Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH saopšteno je da je danas putem “zum” platforme održan treći sastanak Zajedničkog centra za kontrolu afričke kuge svinja u BiH, čiji je rukovodilac Bošković, na kome je predstavljena trenutna epidemiološka situacija po pitanju ove zarazne bolesti.

– U Republici Srpskoj potvrđeno je 75 žarišta afričke kuge svinja, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje 2.350 svinja. Na teritoriji distrikta Brčko potvrđena su 22 žarišta bolesti, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje oko 330 svinja. U Federacije BiH nema prijavljenih slučajeva ove zarazne bolesti – navedeno je u saopštenju.

Radi adekvatnog sprečavanja i širenja bolesti, iz Kancelarije apeluju na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju propisanih mjera, te da svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.
 
– Zajednički centar za kontrolu afričke kuge svinja aktivno nastavlja da prati epidemiološku situaciju na terenu i u skladu sa tim preduzima sve potrebne mjere po pitanju prevencije, kontrole i suzbijanja ove zarazne bolesti – navodi se u saopštenju.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )