FOTO: InfoBijeljina

Brojni naftaši su uvijek bili zanimljivi raznim pravosudnim organima. Činjenica je da smo se prije tri, četiri mjeseca obradovali cijenama goriva koje su gotovo jedine pale nakon onih suludih iz prošle godine. Sulude se izgleda vraćaju.

Već drugo poskupljenje nafte i naftnih derivata, samo od jula. Prosječna maloprodajna cijena benzina u FBiH, u zavisnosti od benzinske stanice, iznosi oko 2.67 KM po litri, dok je za dizel nešto manja, 2.65 KM po litri.
 
To znači da su prosječne maloprodajne cijene benzina od početka ovog mjeseca veće za 3,49 odsto, u odnosu na prethodni, dok su maloprodajne cijene dizela u odnosu na isti uporedni period veće za šest odsto. No, čime nadležni sada pravdaju nova poskupljenja, ako znamo da cijene barela na svjetskom tržištu nisu rasle?

– Onda se traže drugi, još manje uvjerljivi argumenti, poput rafinerijskih cijena, poput, eventualno, privremenih poremećaja. Npr., rafinerije iz koje nabavljaju gorivo, ili u remontu, ili nekim drugim poteškoćama, ali svi ti argumenti su vrlo upitni – istakao je ekonomista Igor Gavran.

Građani više i ne pitaju za razloge. Čini se da su, prosto, srasli, s frapantnim promjenama cijena na trgovačkim policama.
 
– Za 30 do 50 KM u kesi donesete s pijace. To je nenormalno. Skuplje nego vani – primjetili su neki od njih.
 
A kako svako poskupljenje za sobom povlači i talas novih poskupljenja, već naredne sedmice u BiH očekuje se da bi pojedini proizvodi mogli biti skuplji od dva do osam procenata, piše N1.
 
– Možemo očekivati da neko ovo povećanje goriva pokuša iskoristiti za povećanje cijena drugih proizvoda i usluga. Za to ne bi bilo nikakvog osnova, zato što su troškovi odavno pali daleko više nego što su pale određene cijene – dodao je ekonomista Gavran.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )