FOTO: Ilustracija

Od početka primjene Pravilnika o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima do sada u evidenciju Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) upisano je 250 dronova, potvrđeno je portalu InfoBijeljina iz BHDCA.

Podsjetimo, u "Službenom glasniku BiH" objavljen je pravilnik kojim se uređuje upotreba dronova u BiH i na ovaj način je regulisana upotreba letjelica koje su postale veoma popularne u posljednjih nekoliko godina, a koje su se koristile, praktično, bez ikakvih pravila.

"Napominjemo da je obaveza svih vlasnika/operatora dronova čija težina iznosi od 249 grama do 25 kg da izvrše upis drona u evidenciju BHDCA. Procedura je jednostavna i opisana je na zvaničnoj web stranici Direkcije", poručuju iz BHDCA za portal InfoBijeljina.

Kako dodaju, članom 14. i 15. pomenutog Pravilnika propisana je obaveza operatora drona o posjedovanju potvrde o poznavanju propisa iz civilnog vazduhoplovstva BiH i ona se stiče polaganjem ispita koji sprovodi BHDCA.

"Trenutno, BHDCA ne provodi pomenuta testiranja zbog nedostatka kvalifikovanog osoblja za provođenje istog u Odsjeku za operacije vazduhoplova koji je nadležan za rješavanje pomenutog pitanja. BHDCA je pokrenula aktivnosti na rješavanju navedenog pitanja kako bi u najskorijem roku započela sa provođenjem aktivnosti na polaganju pomenutog ispita", tvrde iz BHDCA za portal InfoBijeljina.

D.L.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )