FOTO: null

Nakon terorističkih napada u Briselu po ko zna koji put ispostavilo se da u BiH ne postoje ni najosnovnije procedure koje govore o tome kako bezbjednosne agencije treba da se ponašaju u slučajevima povećanih prijetnji od terorizma.

U ovom trenutku BiH možda je i jedina zemlja u Evropi koja ne zna do kojeg nivoa je u njoj povećana bezbjednost, odnosno da li je to prvi, drugi, treći ili četvrti stepen, kao što je slučaj u Belgiji. Svaki od ovih nivoa u normalnim zemljama podrazumijeva određene procedure, recimo zabrane javnih okupljanja, obustave saobraćaja, podizanje helikoptera, zatvaranje škola, javnih ustanova, prekid komunikacionih veza itd., međutim u BiH tako nešto u vidu pravilnika ili propisanog seta mjera ne postoji. 

"To je obaveza da se tako nešto u BiH izradi. Mjere povećane bezbjednosti su na snazi, operativni podaci se razmjenjuju i nemamo informacija koje mogu ukazivati na neku prijetnju", rekao je Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH. 

Pojedini sagovornici tvrde da BiH nije ništa više ugrožena nego druge zemlje Evrope, ali da s obzirom na veliki broj radikalnih islamista i sljedbenika IS-a mora jačati svoje kapacitete, a ne stvari prepuštati slučaju.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )