FOTO: null

Broj otvorenih radnih mesta u BIH višestruko je manji u odnosu na broj radnika koji traže posao.

Portal posao.ba je za šest meseci ove godine objavio 5.236 oglasa, u okviru kojih je traženo 11.305 radnika, što je što je za preko pet odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, u istom periodu na ponuđene oglase se prijavilo skoro 14 puta više radnika, tačnije blizu 160.000. Broj prijava koje su poslodavci primili ove godine za blizu 10.000 je veći u odnosi na lane.

Poslodavci su najviše tražili komercijaliste i radnike u prodaji. Čak trećina oglasa se odnosila na ova zanimanja, a slede informatičari, menadžeri, ugostitelji, elektroinženjeri i mašinski, zatim ekonomisti i službenici. Na začelju su zanatlije, radnici u proizvodnji i u oblasti transporta.

Najveći broj oglasa za posao odnosio na područje Sarajeva , a zatim od većih gradova slede Banjaluka, Mostar i Tuzla - kažu na portalu posao.ba. ističu da ne opada potražnja za domaćim radnicima za rad u inostranstvu.

- Za pola godine za rad u inostranstvu objavljeno je 449 oglasa za posao - kažu na ovom portalu.

U agenciji za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” iz Banjaluke kažu da broj objavljenih oglasa nije značajano povećan u odnosu na prošlu godinu.

- Najviše se oglašavaju slobodna radna mesta u javnom sektoru, verovatno zato što je izborna godina. S druge strane, broj objavljenih oglasa za posao privredi i privatnom sektoru stagnira - kaže Miroslav Vukajlović, direktor agencije "Spektar".

On ističe da se komecijalisti najviše traže zato što se oni stalno menjaju. Reč je o napornom poslu, a radnici u prodaji su inače prvi na udaru kada dođe do problema i otpuštanja.

- Među najtarženijima su bili radnici iz elektro i mašinske struke, kako sa srednjom školom tako i sa diplomom fakulteta. Najmanje su se tražili poljopriverdni inženjeri, pravnici i novinari - naveo je Vukajlović.

Neznanje radnika

Miroslav Vukajlović ističe da poslodavci imaju problem

sa pronalaskom kvalitetnih radnika u svim zanimanjima, koji mogu da ostvare veliku produktivnost na radnom mestu i da se brzo uklope.

- Veliki hedikep kod nas predstavlja neznanje radnika. Jedna kompanija iz Nemačke koja posluje u Banjaluci mora najmanje četiri meseca da edukuje radnike kako bi počeli da rade i za to vreme će ih plaćati - naveo je Vukajlović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )