FOTO: Ilustracija / klix.ba

Pitanje naših resursa za gašenje požara iz vazduha ponovo je aktuelizovano u proteklim sedmicama, kada je bilo više kritičnih mjesta u širom BiH, posebno u Hercegovini, a kako nam je potvrđeno, za nekoliko mjeseci dobijamo četiri helikoptera.

"Već smo krenuli u proces modernizacije Oružanih snaga BiH, pa tako i letjelica. Kupljena su četiri nova helikoptera u SAD-u, čeka se njihova isporuka do kraja godine", rečeno je za portal InfoBijeljina iz Ministarstva odbrane BiH.

U tom ministarstvu tvrde da Oružane snage BiH imaju dovoljne resurse za gašenje požara.

"Četiri helikoptera UH1H su svakodnevno za tu svrhu na raspolaganju", tvrde iz Ministarstva odbrane BiH.

Nedavno je i Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, izjavio da je jedini razlog zbog čega helikopteri Oružanih snaga BiH nisu angažovani u gašenju požara nedonošenje političke odluke u Predsjedništvu BiH.

"Oružane snage BiH imaju spremne helikoptere za tu, inače redovnu, misiju OS BiH i imamo takođe spremne i jako iskusne posade", rekao je Podžić.

On je dodao da su helikopteri OS BiH u toku godine učestvovali u gašenju požara na području Travnika i Kupresa, a da je u okviru misija MEDEVAK bilo više intervencija.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )