FOTO: InfoBijeljina

Aleksandar Lalović, stručni saradnik za odnose s javnošću i WEB u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), potvrdio je za portal InfoBijeljina da je u evidenciju koju vodi BHDCA trenutno upisano oko 200 dronova.

"Pravilnik o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronom navodi da su svi operatori dronova težih od 248 grama u BiH u obavezi izvršiti upis drona u evidenciju Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Ovim putem pozivamo, sve koji do sada to nisu učinili, da izvrše upis drona u evidenciju jer je procedura veoma jednostavna. Postupak je pojašnjen na web stranici Direkcije", naveo je Lalović.

Prema njegovim riječima, prilikom podnošenja zahtjeva za upis drona u evidenciju BHDCA podnosilac plaća pet KM administrativne takse za podnesak.

Kako je napomenuo, ostali troškovi proizilaze za dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz zahtjev i propisani su od strane drugih institucija ili pravnih lica (polisa osiguranja, uvjerenje o prebivalištu PBA-4 obrazac, troškovi ovjeravanja Izjave o vlasništvu i sl.).


Portal InfoBijeljina pratite i putem VIBER zajednice.


"Polaganje ispita iz poznavanja vazduhoplovnih propisa za operatore dronova još nije moguće sprovesti zbog trenutne situacije u vezi sa pandemijom, te se razmatraju druge mogućnosti i uskoro će biti poznato više detalja u vezi sa ovim pitanjem. Vlasnici i operatori dronova će o svemu biti blagovremeno obavješteni na zvaničnoj internet stranici BHDCA", naveo je Lalović.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )