FOTO: null

Za devet mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu ušla su 944 državljana Sirije, Avganistana i Iraka, dok ih je 793 evidentirano prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine, potvrdila je Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

"Daljom analizom statističkih podataka uočeno je da je najveći broj zabilježenih ulazaka u BiH evidentiran na aerodromima. Bitno je napomenuti da državljani navedenih zemalja osim sa vizom ili dozvolom boravka, u Bosnu i Hercegovinu mogu ući i sa važećim pasošem, višekratnom vizom koju je izdala zemlja potpisnica Šengenskog ugovora ili vizom neke od država Evropske unije", ističe Dujković.

Takođe, Dujković naglašava, mogu ući i sa odgovarajućom dozvolom boravka u zemljama potpisnicama Šengenskog ugovora ili zemljama EU, kako je to propisano odlukom o vizama.

"Ove olakšice se ne odnose na osobe koje prema bilo kom osnovu imaju zabranu ulaska, izlaska, tranzita i boravka u BiH. U maju ove godine, u skladu sa Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu, Granična policija BiH izdala je jednu vizu na granici državljaninu Iraka i dvije državljanima Sirije. Viza na granici izdaje se u izuzetnim slučajevima za jedan ulazak do 15 dana ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti BiH, humanitarni, ozbiljni profesionalni ili lični razlozi. Ostale vize izdate su u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima", naglasila je Dujković.

Napominje da je od 79 državljana Avganistana koji su evidentirani prilikom izlaska iz BiH, 49 napustilo teritoriju BiH preko aerodroma, 22 su evidentirana na granici sa Hrvatskom, šest na granici sa Srbijom i dvoje na granici sa Crnom Gorom.

"Na ulasku u BiH na aerodromima evidentirano je 49 državljana Avganistana, prema granici sa Hrvatskom 30 i Srbijom jedan državljanin Avganistana. Među njima su bile i osobe kojima je Služba za poslove s strancima BiH izrekla mjeru protjerivanja", objašnjava Dujkovićeva.

Prema njenim riječima, prilikom ulaska i izlaska iz BiH najčešće je korišten granični prijelaz Aerodrom Sarajevo.

"Takođe, državljani Avganistana, Iraka i Sirije prelazili su granicu na međunarodnim graničnim prelazima: Gradiška, Šamac, Orašje, Bijača i Brod i drugim u znatno manjem broju", poručila je Dujković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )