FOTO: null

U Beogradu će danas biti održana konferencija "Referendum u Republici Srpskoj - demokratski odgovor na nedemokratske metode".

Ovu mini konferenciju u beogradskom Medija centru organizuju Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu i Fond strateške kulture iz Moskve, povodom referenduma o Danu Republike Srpske koji će biti održan 25. septembra. 

U najavi iz Predstavništva Srpske navedeno je da će učesnici skupa, među kojima su istaknuti analitičari iz Srpske i Srbije, obrazložiti zašto narod Republike Srpske ima pravo da organizuje referendum, kako na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, tako i na osnovu demokratskog prava koje je zagarantovano u brojnim evropskim i međunarodnim poveljama i aktima. 

Na skupu će biti riječi i o neprimjerenim pritiscima kojima su izloženi rukovodstvo i narod Srpske, i to prvenstveno od predstavnika država za koje se smatra da imaju demokratski poredak. 

Biće predstavljen i Zbornik izlaganja sa prošlogodišnje konferencije koja je bila posvećena odloženom referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, u kojem su stručnoj i široj zainteresovanoj javnosti predstavljeni uzroci krize u BiH i razlozi za prethodno najavljivane referendume. 

U Zborniku su predstavljena i izlaganja o permanentnim pritiscima koji se vrše na Republiku Srpsku sa ciljem revizije Dejtonskog sporazuma i ukidanja ili obesmišljavanja Srpske, između ostalog, i posredstvom nedejtonskih ustanova poput Suda i Tužilaštva BiH. 

U saopštenju se naglašava da je referendum u Republici Srpskoj demokratski odgovor rukovodstva i naroda Republike Srpske na najnoviji pokušaj negiranja identiteta i postojanja Srpske, oličen u odluci Ustavnog suda BiH da obilježavanje 9. januara, dana kada je Republika Srpska osnovana 1992. godine, proglasi neustavnim. 

Iz Predstavništva Srpske podsjećaju da je ova odluka donesena preglasavanjem, glasovima dvojice sudija iz redova bošnjačkog naroda i trojice stranih sudija, čiji je mandat odavno, prema Dejtonskom sporazumu, istekao. 

U saopštenju se dodaje da će narod u Republici Srpskoj u nedjelju, 25. septembra, imati priliku da se izjasni o pitanju: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?" 

Skup u Beogradu počinje u 11.00 časova. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )