FOTO: null

U Banjaluci je danas otvoren dvodnevni Dijabetes forum Republike Srpske, čiji je cilj razmjena dobrih praksi u vezi sa unapređenjem prevencije i tretmana komplikacija, te razmatranje multisektorskog pristupa ovoj bolesti.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je novinarima da Forum ima regionalni značaj, da učestvuju stručnjaci iz zemalja okruženja i da će teme biti predstavljene tokom tri sesije na koje je ovaj skup podijeljen. 

Šeranić je naveo da oboljeli od dijabetesa u Srpskoj posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja imaju prava za medicinska sredstva za praćenje stanja bolesti i za adekvatnu terapiju, te istakao da će se u narednom periodu dosta aktivnosti preduzimati na prevenciji. 

Akademik Nebojša Lalić iz Ministarstva zdravlja Srbije rekao je da se u Republici Srpskoj već godinama pruža osmišljena, organizovana i moderna zdravstvena zaštita pacijenata koji imaju šećernu bolest. 

Lalić, koji je i član Odbora Internacionalne federacije za dijabetes za Evropu, rekao je da u svijetu raste broj oboljelih od dijabetesa i da su procjene da će do 2035. godine biti još 200 miliona oboljelih. 

Navodeći da za ovu bolest još nije pronađen lijek kojim se ona može zaustaviti ili spriječiti u potpunosti, Lalić kaže da se pokazalo da pacijenti, ukoliko su dobro liječeni mogu živjeti onoliko koliko bi hipotetički mogli živjeti da su zdravi. 

Nacionalni koordinator za prevenciju dijabetesa u Republici Srpskoj Snježana Popović Pejčić rekla je da je višegodišnji projekat Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske pod nazivom "Dijabetes melitus" znatno doprinio poboljšanju dijabetološke zaštite oboljelih od šećerne bolesti. 

Ona je navela da je postignuta integrisana dijabetološka zdravstvena zaštita koja se u Srpskoj ostvaruje na tri nivoa - tercijarni nivo na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, zatim u osam bolnica na sekundarnom nivou, te na nivou primarne zaštite po domovima zdravlja. 

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Srpske u 2014. godini u Republici Srpskoj prijavljeno je 1.160 novih slučajeva oboljelih od dijabetes melitusa i da je bilo 46.130 oboljelih. 

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja pokazuju da je u prošloj godini evidentirano 17.801 lice koje u terapiji koristi insulin, a u 2014. godini taj broj iznosio je 16.895 lica. 

Organizator dvodnevnog foruma je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske, uz podršku kompanije "Novo Nordisk".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )