FOTO: null

Direktor bijeljinske Bolnice “Sveti Vračevi” Siniša Maksimović izjavio je da je puštanjem u rad angio-sale, u kojoj je do 1. maja zbrinuto hiljadu pacijenata, omogućeno brže donošenje odluka o načinu terapije kod pacijenata sa bolesnim krvnim sudovima src

"U teškim vremenima angio-sala je radila bez zastoja, zbrinjavajući pacijente širom Republike Srpske. Oko 60 odsto pacijenata je izvan bijeljinske regije, što svakako potvrđuje opravdanost postojanja i rada ove ugledne institucije", rekao je Maksimović na konferenciji za novinare, koja je organizovana povodom hiljaditog zbrinutog pacijenta u angio-sali. 

Maksimović podsjeća da je angio-sala bijeljinske Bolnice za samo nekoliko mjeseci rada postala prepoznatljiva na kardiološkoj mapi u BiH i šire u regionu. 

"Naši nalazi i rezultati su poštovani u kliničkim centrima u regiji, zahvaljujući znanju i entuzijazmu osoblja koje se dodatno obrazovalo u angio-salama Instituta za kardiovaskularne bolesti `Dedinje`", rekao je Maksimović. 

On je podsjetio da je bijeljinska angio-sala druga u Republici Srpskoj, pored ovakve sale u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka. 

U savremenoj angio-sali bijeljinske Bolnice "Sveti Vračevi" do 1. maja zbrinuto je hiljadu pacijenata i urađeno više od 200 intervencija u slučajevima akutnog infarkta miokarda, čime su direktno spaseni životi pacijenata. 

Za godinu i po, od 8. septembra 2014. godine, od kada je otvorena angio–sala u bijeljinskoj Bolnici "Sveti Vračevi", urađeno je više od 1.350 procedura snimanja krvnih sudova srca, snimanja srčanih komora, širenja krvnih sudova srca i plasiranja stentova u oboljele krvne sudove srca, čime se neposredno spasavaju životi pacijenata. 

Osoblju i stručnom kadru Bolnice od početka rada svesrdno pomažu eminentni stručnjaci sa Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" iz Beograda. 

Šef Odsjeka kardiologije u bijeljinskoj Bolnici Milica Lovrić podsjetila je da je angio-sala davna želja zaposlenih, a koja je nastala sa formiranjem Odsjeka za kardiologiju u okviru internog odjeljenja. 

"Bijeljina ima jednu od najsavremenijih sala na Balkanu, jer smo na taj način omogućili da naši pacijenti odlaze u udaljene kardiološke centre, smanjeno je i vrijeme čekanja na koronarografiju, a direktno smo, od početka rada, spasili oko 200 života od akutnog infarkta miokarda", navela je Lovrićeva. 

Ona je podsjetila da su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske, kao i Vlada Srpske, omogućili, otvarajući kardiološki centar, da građani Semberije budu liječeni, kao i svi pacijenti u Evropi, u najsavremenijim kardiološkim centrima. 

"Ovo je drugi kardiološki centar u Republici Srpskoj gdje se u potpunosti obavlja priprema, obrada, dijagnostika i liječenje pacijenata našim kadrom, a tehniči dio koronarografije, implantacije, balon diletacije, implatacije stentova obavlja se uz veliku pomoć kolega sa Instituta `Dedinje`", rekla je Lovrićeva. 

Ona je istakla da se u bijeljinskoj Bolnici obavljaju sve kardiološke procedure, a kardiohirurške procedure u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje". 

Mile Trifković, šef Odsjeka za invazivnu i interventnu kardiološku dijagnostiku i terapiju, rekao je da su svi pacijenti koji su prošli kroz interventnu kardiologiju zadovoljni, kako uslovima smještaja tako i dijagnostikom i liječenjem u ovoj ustanovi. 

"Mi smo najmlađi i drugi centar u Republici Srpskoj, nakon što je u Banjaluci prva angio-sala otvorena 2007. godine koja je danas vodeća prema broju procedura", rekao je Trifković i dodao da u Federaciji BiH postoje još četiri centra - dva u Tuzli, jedan u Sarajevu i jedan u Mostaru. 

Otvaranjem angio-sale, rekao je Trifković, bijeljinska Bolnica svrstala se u red zdravstvenih ustanova koje imaju kompletnu zdravstvenu zaštitu, kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti. 

"A ove bolesti su danas vodeći uzrok obolijevanja i umiranja u svijetu, a koronarna bolest najviše je zastupljena u kardiovaskularnoj patologiji", rekao je Trifković. 

Dragan Sagić, načelnik interventne kardiologije Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Beograd, rekao je da se saradnja sa bijeljinskom Bolnicom odvija na najbolji način. 

"Naši lekari ovde dolaze naizmenično, rade sa mlađim kolegama u ovoj ustanovi i od nas će ova bolnica, koja nam je kao druga kuća, uvek imati podršku", istakao je Sagić. 

Vlada Republike Srpske finansirala je nabavku opreme za novu angio-salu i koronarnu jedinicu. 

Vrijednost opreme iznosila je 2.441.000 KM, a bijeljinska Bolnica je uložila oko 300.000 KM. 

Na dodatnim obukama trenutno su trojica mladih ljekara koji će biti obučeni da samostalno rade u angio-sali.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )