FOTO: null

Područna jedinica Poreske uprave u Bijeljini za prvih 10 dana decembra, u akciji prinudne naplate poreza na nepokretnosti, pokrenula je skoro 250 postupaka naplate, rekao je Srni direktor ove područne jedinice Duško Vulović.

S obzirom na to da je kraj fiskalne godine, kaže Vulović, Poreska uprava je posebno intenzivirala naplatu ove vrste prihoda, koji isključivo direktno ide lokalnim zajednicama. 

"I tokom godine smo se bavili ovim pitanjima, slali opomene za neplaćanje, preduzimali i druge mjere predviđene zakonom, a s obzirom na to da je kraj fiskalne godine intenzivirali smo ove poslove", rekao je Vulović. 

On je dodao da se u ovom periodu, osim blokade tekućih i žiro-računa, u jednom dijelu pristupilo i zabrani raspolaganja ličnim dohocima, kao mjeri koja se ne primjenjuje često, već onda kad ne postoje drugi mehanizmi. 

"Posljednja i najnepopularnija mjera, koju ćemo koristiti samo u posebnim situacijama, jeste hipotekarna, i mi ćemo je upisivati jer, s obzirom na vrstu prihoda i karakter ovog javnog prihoda, odnosno poreza na nepokretnosti, svako potraživanje ima zalog u nepokretnoti", pojasnio je Vulović i ponovio da naplata poreza na nepokretnosti nikada neće doći u pitanje, jer postoje nepokretnosti koje se mogu hipotekarno opteretiti. 

Vulović je ukazao da grad Bijeljina nije donio odluku za otpis duga stanovništvu čija su domaćinstva bila poplavljena, ističući da se ne može ni očekivati da će to učiniti u toku ove godine. 

"Sav prihod od naplate po ovom osnovu ide lokalnoj zajednici, a s obzirom na to da ova odluka još nije donesena na Skupštini grada, nažalost, nema oslobađanja za plaćanje poreza na nepokretnosti za poplavljena domaćinstva", rekao je Vulović. 

Iz Područne jedinice Poreske uprave u Bijeljini apeluju da svi koji još nisu prijavili nepokretnosti to učine, da bi izbjegli krivične, prekršajne i druge prijave. 

Kazne za neprijavljivanje nepokretnosti su izuzetno visoke i za fizička lica iznose od 500 do 1.500 KM, a za pravna od 1.000 do 3.000 KM. 

Vulović je najavio da će se početkom sljedeće godine u Područnoj jedinici Poreske uprave u Bijeljini intenzivno raditi na proširenju baze podataka. 

"Očekujem da ćemo u prvom kvartalu imati proširenu bazu podataka, da bismo imali tačan uvid za sve vlasnike nekretnina koji jesu ili nisu i neće da prijave nekretnine, a zbog čega će biti sankcionisani", rekao je Vulović. 

Područna jedinica Poreske uprave u Bijeljini ukupno ima zaduženo tri miliona KM po prijavljenim nekretninama, a naplaćeno je dva miliona KM, ili 67 odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )