FOTO: null

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske prošle godine donio je u 10.805 slučajeva rješenje o prestanku prava na penziju usljed smrti korisnika prava, što je najveći broj u poslednjih sedam godina.

Iz Fonda je saopšteno da je sedam godina ranije, 2009. godine, Fond donio 7.741 rješenje o prestanku prava na penziju usljed smrti korisnika. 

Stopa smrtnosti korisnika prava na penziju od 2009. godine, kada je iznosila 3,52, bilježi trend stalnog rasta. 

U protekloj godini stopa smrtnosti korisnika prava iznosila je 4,28, kada je na 252.213 korisnika prava na penziju zabilježeno 10.805 smrtnih slučajeva. 

Od 10.805 rješenja o prestanku prava na penziju usljed smrti korisnika, u skladu sa zakonom, a na osnovu zahtjeva člana porodice, doneseno je 3.653 ili 33,8 odsto rješenja sa pravom na porodičnu penziju. 

Nasuprot trendu rasta stope smrtnosti, u posljednjih sedam godina Fond bilježi trend smanjenja rasta broja korisnika prava u odnosu na prethodnu godinu. 

Tako je stopa rasta korisnika prava sa 4,62 u 2009. godini smanjena na 1,16 u 2015. godini kada je zabilježen porast od 2.984 korisnika prava u odnosu na prethodnu godinu. 

Analiza je pokazala da je rast broja registrovanih smrtnih slučajeva kod korisnika prava posljedica, najvećim dijelom, pravovremenog saznanja o činjenici smrti korisnika prava, što ranijih godina nije bila praksa. 

Pravovremeno saznanje o datumu smrti korisnika prava u ranijim godinama nije bilo moguće zbog nedosljednosti u radu, nepostojanja procedura za borbu protiv prevarnih oblika i drugih razloga. 

U saopštenju se ističe da u posljednjih nekoliko godina odlučnost Fonda u borbi protiv svih pokušaja prevara pri ostvarivanja prava, primjenom integrisanog informacionog sistema i sistema menadžmenta kvaliteta, te uz stalno unapređenje bilateralnih odnosa sa penzijskim fondovima država u okruženju, daje dobre rezultate. 

"Potpisivanje bilateralnih sporazuma o redovnoj razmjeni podataka s penzijskim fondovima u zemljama sa prostora bivše Jugoslavije u kojima svakog mjeseca isplaćujemo više od 45.000 penzija, omogućilo nam je da se pravovremeno svaki mjesec elektronskom razmjenom podataka o činjenici smrti korisnika obustavi dalja isplata penzije i time spriječi nastajanje preplate, koju je kasnije najčešće teško povratiti", navode iz Fonda PIO Srpske. 

U saopštenju se dodaje da je riječ, uglavnom, o dugotrajnim postupcima ostavinske rasprave, čiji je ishod u pogledu naplate preplaćenih sredstava najčešće neizvjestan. 

U ranijim godinama, kada nije postojala elektronska razmjena podataka među fondovima, ali ni nivo raznih kontrola kao što je to slučaj danas, dešavalo se da se mjesecima pa i godinama vrši isplata penzije korisnicima prava koji su preminuli, jer njihovi nasljednici, uprkos zakonskoj obavezi, nisu blagovremeno prijavili promjenu činjeničnog stanja od uticaja na dalje korištenje prava. 

Redovna mjesečna elektronska razmjena podataka iz izvoda matične knjige umrlih sa matičnim uredima širom Republike Srpske, ali i sa penzijskim fondovima u okruženju, te pravovremeno obustavljanje isplate penzije, Fondu obezbjeđuje milionske uštede na godišnjem nivou, dodaje se u saopštenju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )