FOTO: null

Na zelenim holandskim prostranstvima, na severoistoku zemlje, nalazi se neobičan zamak, star više od 400 godina.

U XV veku, barut i topovi su značajno promenili načine na koje se do tada ratovalo, a s tim je evoluirao i način utvrđivanja u Evropi. Novi tipovi utvrđenja po obliku su podsećali na zvezde i imali su trouglaste bastione, koji su osmišljeni tako da preklapaju jedan drugi. Zidovi su pravljeni tako da budu niži i deblji i ispred njih se nalazio sloj zemlje s blagim nagibom, koji je imao funkciju štita od artiljerijske paljbe.

Novi tip utvrđenja postao je tako popularan da su njegove karakteristike usvojile i druge zemlje, poput Indije i Japana. Međutim, jedno od najslavnijih ovakvih utvrđenja može se videti i u Holandiji. U pitanju je tvrđava Bourtange (Zvezda tvrđava), koja je izgrađena 1593. godine, po narađenjima Vilema I Oranskog, poznatog kao Vilem Ćutalica, za potrebe odbrane jedinog puta između Nemačke i grada Groningena, koji je tada bio pod kontrolom Španaca.

Tokom Osamdesetogodišnjeg rata Vilem I je shvatio da je neophodno da prekine komunikaciju između Nemačke i Groningena, pa je izgradio tvrđavu na prolazu ka selu Bourtange. Čitavo utvrđenje ima oblik zvezde i predstavlja mrežu kanala i jezera koji imaju funkciju rovova. 

Napad Španaca na ovu tvrđavu se završio neuspehom, kao i napad Nemaca koji se odigrao 1672. godine. Iako su Nemci do tada osvojili 28 holandskih gradova, Bourtange je ostao neosvojiv.

Tvrđava je 1851. godine postala u selo, a 100 godina kasnije vlasti su odlučile da joj vrate prvobitni izgled.

Danas je ona jedno od veoma posećenih turističkih mesta u Holandiji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )