FOTO: null

Tužilaštva u Bosni i Hercegovini zaključno sa 2014. godinom u radu su imala 1.114 neriješenih prijava korupcije, a kao glavne probleme u rasvjetljavanju ovih djela tužioci su naveli loše izvještaje policijskih agencija i probleme plaćanja sudskih vještaka

Ovo se, između ostalog, navodi u Izvještaju o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2014. godinu, u kojem se ističe da su tužioci više puta skretali pažnju na to da Zakon o javnim nabavkama u određenoj mjeri pogoduje nezakonitostima i otežava efikasno otkrivanje i procesuiranje počinilaca koruptivnih djela.

Pozivajući se na iskustva tužilaca, u izvještaju VSTS-a za 2014. godinu navode se i problemi premještanja inspektora unutar njihovih agencija, pa kao primjer navode da inspektor koji je radio na krvnim deliktima preuzima predmete korupcije.

"Prema iskustvima tužilaca, kvalitet izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, koji se zaprimaju od agencija za sprovođenje zakona, u većini slučajeva je takav da tužioci moraju ponovo prikupljati materijalne dokaze, ponovo saslušavati svjedoke. Ono što dijelom utiče na efikasnost procesuiranja ovih krivičnih djela u pojedinim tužilaštvima je problem angažmana, odnosno plaćanja odgovarajućih stručnih vještaka", navodi se u Izvještaju o radu VSTS-a, o kojem će sutra raspravljati poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH.

U Izvještaju o radu VSTS-a se navodi i to da je broj neriješenih predmeta u sudovima u BiH smanjen za deset odsto, dok je istovremeno produktivnost sudija i stručnih saradnika porasla za sedam odsto u odnosu na 2013. godinu. Najveće smanjenje broja neriješenih predmeta je zabilježeno u opštinskim sudovima, a najveće povećanje je u entitetskim vrhovnim sudovima, Višem privrednom sudu, kantonalnim i okružnim sudovima. Smanjenje broja neriješenih predmeta primjetno je i u tužilaštvima u BiH, a u odnosu na 2013. godinu to smanjenje iznosi takođe deset odsto i trenutno je 2.488 takvih predmeta. Kada je u pitanju organizovani kriminal, u svim tužilaštvima nalazi se ukupno 35 neriješenih predmeta iz oblasti organizovanog kriminala, od čega ih je 12 starije od 2012. godine, dok su 23 zapremljena u periodu 2012 - 2013. godina.

O ovom izvještaju juče je trebalo da razgovaraju i članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH, ali je Damir Arnaut (SBB) napustio zasjedanje, te je zbog nedostatka kvoruma sjednica prekinuta prije nego što je i započela. Neposredno prije toga Šefik Džaferović iz SDA tražio je da Izvještaj o radu VSTS bude skinut sa dnevnog reda jer niko od predstavnika ove institucije nije došao na sjednicu Komisije.

Sa Milanom Tegeltijom, predsjednikom VSTS-a, juče nismo uspjeli stupiti u kontakt.


Pravosuđe potrošilo 220 miliona KM

Ukupno usvojeni budžeti pravosudnih institucija u BiH u 2014. iznosili su 221 milion KM i u odnosu na 2013. godinu povećani su za 2,8 odsto.

"Ovo povećanje je nešto manje u odnosu na geometrijski prosjek povećanja budžeta u periodu od 2010. do 2013. godine, koji iznosi 3,3 odsto", navodi se u Izvještaju o radu VSTS-a za prošlu godinu.

U svom izvještaju VSTS je preporučio izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da ne uspostavljaju nove sudove ili tužilaštva bez adekvatne procjene i ozbiljnog razmatranja finansijskih implikacija. U svom izvještaju VSTS navodi i to da će tražiti zakonsko ojačavanje VSTS-a u procesu pripreme i usvajanja budžeta pravosudnih institucija, i to na način da VSTS bude predlagač budžeta za sudove i tužilaštva te da sa parlamentima direktno pregovara o budžetu u ime pravosudnih institucija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )