FOTO: glassrpske

SARAJEVO - Revizori i tužioci pripremaju teren za bližu saradnju kada su u pitanju revizorski izvještaji i kontrola podataka do kojih dolaze tokom redovnih godišnjih češljanja poslovnih knjiga na nivou BiH.

Da bi se situacija u idućim danima mogla odvijati u tom pravcu, naslućuje se nakon nedavnog sastanka čelnika Kancelarije za reviziju i Tužilaštva BiH, na inicijativu rukovodstva te pravosudne institucije. Cilj sastanka je, kako je potvrđeno “Glasu Srpske” na obje adrese, razmjena mišljenja o mogućnostima unapređenja saradnje i komunikacije između revizora i tužilaca, a sve kako bi bili postignuti bolji rezultati po pitanju korišćenja izvještaja i samog rada Kancelarije za reviziju u istražnim radnjama iz nadležnosti Tužilaštva. Zajednička ocjena je da postoji zajednički interes te je iskazana spremnost i otvorenost za direktnu komunikaciju zarad maksimalne efikasnosti u borbi protiv korupcije na nivou institucija BiH.
 
U Kancelariji za reviziju nisu krili da je sastanak početkom novembra bio na inicijativu Tužilaštva.
 
- Ovo je bio inicijalni sastanak na kojem je iskazano opredjeljenje za intenziviranje saradnje. Konkretizacija će uslijediti u narednom periodu - istakli su u rukovodstvu Kancelarije i naglasili da je iza njih i obuka za članove Radne grupe za unapređenje rezultata procesa revizije, čiji članovi dolaze i iz Tužilaštva BiH.
 
Sličan odgovor je stigao i iz Tužilaštva.
 
- Dogovorena je efikasnija saradnja, pravovremeno dostavljanje informacija Tužilaštvu prilikom uočavanja tokom revizije, uključivanje i predstavnika tužilaštva, zajedno sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH, prilikom analiziranja negativnih izvještaja i svih ostalih – istakao je za “Glas Srpske” portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, naglašavajući da su svi revizorski izvještaji javno objavljeni.
 
Kancelarija za reviziju na nivou BiH godišnje objavi više od 70 izvještaja o finansijskoj disciplini i poštivanja akata ministarstva, kancelarija, te agencija, instituta i drugih. Nerijetko i sami nailaze na kritike, jer ima i onih koji smatraju da su revizori u nekim slučajevima blagi, odnosno gledaju kroz prste pojedinim rukovodiocima i spasavaju ih davanjem mišljenja sa rezervom uz skretanje pažnje, umjesto negativnog.
 
Posljednji presjek stanja su objelodanili ljetos, kada su objavili izvještaje o finansijskoj disciplini tokom 2020. Revidirane su ukupno 74 institucije, a nalazi su pokazali da se ponavljaju greške na koje ukazivano ranijih godina. Osam institucija je dobilo mišljenja s rezervom uz skretanje pažnje, kod 43 je izraženo pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, 22 su zaradile pozitivno mišljenje po oba osnova poslovanja, dok su se revizori u jednom slučaju, zbog ograničenosti obima revizije, suzdržali od davanja mišljenja. Revidirane institucije lani su potrošile 925,86 miliona KM, a na njihove adrese je otišlo 499 preporuka kako bi popravile poslovanje i imidž.
 
Obuke
 
Kako bi se različite institucije pobliže upoznale sa radom i nalazima do kojih dolaze revizori, formirana je posebna radna grupa, u kojoj su, između ostalih, i predstavnici Suda BiH te agencija za javne nabavke i borbu protiv korupcije. Poslednja radionica je bila je u znaku efikasnijeg korišćenja revizorskih izvještaja kao izvora informacija u istražnim postupcima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )