FOTO: null

U Okružnom tužilaštvu u Bijeljini tužioci trenutno rade na 10 predmeta protiv 23 lica prijavljena za zločine počinjene za vrijeme ratnih dešavanja 1992. i 1993. godine, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

Svi predmeti su u mjesnoj nadležnosti ovog tužilaštva i u toku je istraga, navodi se u saopštenju.

Do sada su uzete izjave više od 200 lica, a veći broj izjava uzeli su tužioci zaduženi za predmete ratnih zločina.

Završen je 81 predmet kojim je obuhvaćeno više od 356 lica. Svi predmeti završeni su odlukom Tužilaštva da se podigne optužnica, kao i da se odbaci prijava ili obustavi istraga, s obzirom da u tim slučajevima nije bilo dakaza da su prijavljena lica počinila krivično djelo, te preuzimanjem predmeta od strane Tužilaštva BiH i ustupanjem predmeta mjesno nadležnim tužilaštvima.

Okružni sud u Bijeljini potvrdio je 13 optužnica protiv 20 lica, po kojima su suđenja u toku.

U četiri predmeta donesene su osuđujuće presude, na osnovu kojih je jedno lica osuđeno na devet godina zatvora, drugo lice na sedam godina zatvora, treće na četiri godine zatvora i četvrto lice na tri godine zatvora i sve su pravosnažne.

Protiv 10 lica donesene su oslobađajuće presude, dok je u dva predmeta suđenje u toku.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini dostavilo je u Haški tribunal materijal do kojeg se došlo u toku istrage u vezi sa ratnim zločinima za dva lica koja su u Hagu optužena za ratni zločin.

U Tužilaštvu kao osnovni problem na koji nailaze u postupku procesuiranja ratnih zločina navode nedostatak dokaza, odnosno nedostupnost svjedoka ili njihovo odbijanje da svjedoče ako nešto znaju o počiniocima zločina ili ako pristanu da iznesu saznanja o nekom lice, to lice obično više nije živo.

Nerijetko se dešava, napominju u Tužilaštvu, da organi od kojih se traže podaci nemaju potrebnu dokumentaciju ili daju nepotpune podatke.

U Tužilaštvu kažu, kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina i intenzitetu rada na ovim predmetima, da svakako treba imati na umu i u vidu politička klima koja vlada na ovim prostorima.

"Smatramo da je neophodna saradnja tužilaštava sa nevladinim organizacijama i udruženjima, u smislu pružanja pomoći na prikupljanju dokaza u vezi sa ratnim zločinima, prije svega na dostavljanju podataka kojima raspolažu, prevashodno o počiniocima tih zločina, čime bi i svjedoci bili ohrabreni da daju izjave sa konkretnijim podacima, a ne samo da je zločin počinjen, što nije sporno", navode u bijeljinskom Tužilaštvu.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini poziva sve pojedince, udruženja i nevladine organizacije da dostave podatke o licima koja bi mogla dati informacije o počiniocima ratnih zločina, imajući u vidu da su prijave podnesene poslije 2003. godine u nadležnosti Tužilaštva BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )