FOTO: null

Tužilaštvo BiH ima viška tužilaca i nije tačno da član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Goran Nezirović i direktor Sekretarijata VSTS-a Admir Suljagić opstruišu imenovanje tužilaca koji bi se bavili istragama terorizma, kaže za "Glas Srpske

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je prije nekoliko dana da Tužilaštvo BiH vodi veliki broj predmeta u vezi sa terorizmom, ali da je problem nedostatak tužilaca koji bi radili na tim slučajevima. On je optužio Nezirovića i Suljagića da opstruišu imenovanje tužilaca, za koje je konkurs završen i u budžetu obezbijeđen novac.

Jukićeva je istakla da je bila frapirana kada je čula Mektićevu izjavu da Nezirović i Suljagić opstruišu izbor tužilaca koji bi se bavili istragom u vezi sa terorizmom.

- Nisam mogla da vjerujem da se ministar bezbjednosti miješa u poslove VSTS-a i još optužuje ljude za tako krupnu stvar na osnovu nečije riječi. Imala sam osjećaj da izjavu daje neko ko nema obrazovanje, jer je rekao "tamo neki Nezirović", a radi se o uglednom sudiji Vrhovnog suda FBiH i članu VSTS-a. Suljagić je direktor Sekretarijata i sa izborom tužilaca nema nikakve veze, jer članovi VSTS-a biraju kandidate - naglasila je Jukićeva.

Ona je istakla da su tužioci koji su članovi VSTS-a prvi počeli da ukazuju da Tužilaštvo BiH već ima 13 tužilaca viška.

- Statistički izvještaji su to potvrdili. Čak su nas zvali i neki tužioci i pitali zašto imenujemo nove tužioce kada ni oni nemaju šta da rade. Dakle, postojeći tužioci mogu biti raspoređeni da rade na krivičnim djelima terorizma - naglasila je Jukićeva.

Dodala je da je u četvrtak podvijeće u okviru VSTS-a raspravljalo o tom pitanju.

- Većina tužilaca je izrazila mišljenje da ima viška tužilaca u Tužilaštvu BiH, ali pošto se na nas vrši pritisak od strane Tužilaštva BiH i ministra Mektića, donijeli smo odluku da idemo u izbor tih tužilaca, ali ne znam da li će to prihvatiti članovi VSTS-a - kazala je Jukićeva.

Ona je istakla da želi da javnosti skrene pažnju na ovaj problem, jer se tužioci finansiraju iz budžeta institucija BiH, kako se kasnije ne bi desilo da članovi VSTS-a snose odgovornost zbog prekobrojnosti tužilaca.

- Nadam se, ako svi ti tužioci budu izabrani, da će Tužilaštvo pokazati rezultate u borbi protiv terorizma, a isto očekujem i od Ministarstva bezbjednosti. U suprotnom, i glavni tužilac i ministar bezbjednosti treba da podnesu ostavku, jer je dosta pripisivanja loših rezultata VSTS-u, koji je zbog loših zakona vrlo često nemoćan da poboljša rad na predmetima - naglasila je Jukićeva, ističući da iznosi lični, a ne stav VSTS-a.


Tegeltija: Nemam komentar

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je "Glasu Srpske" da nema komentar na optužbe koje je iznio Dragan Mektić.

- Mektić nije prozvao VSTS, nego pojedine članove VSTS-a. O tome nemam komentar. Imenovanja će biti na sjednici VSTS-a zakazanoj za 7. decembar - rekao je Tegeltija.

Admir Suljagić je kazao da će se o Mektićevim optužbama oglasiti nakon sjednice VSTS-a, dok s Goranom Nezirovićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )