FOTO: null

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv sedam osoba koje su optužene za ratne zločine počinjene na području Sanskog Mosta.

Optužnica je podignuta protiv: Drage Predojevića (rođenog 07.03.1959. godine u mjestu Fajtovci, općina Sanski Most, gdje je i nastanjen, državljanina BiH), Ranka (Vaso) Došenovića (rođenog 15.06.1966. godine u Sanskom Mostu, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH), Ranka (Miloš) Došenovića (rođenog 11.03.1958. godine u Husimovcima, općina Sanski Most, nastanjenog u Prijedoru,  državljanin BiH), Dragutina Vukše (rođenog 31.01.1968. godine u Fajtovcima, općina Sanski Most, nastanjenog u Laktašima, državljanina BiH), Boška Ćurguza  (rođenog 27.02.1961. godine u mjestu Fajtovci, općina Sanski Most, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci,  državljanina BiH), Sime Ćurguza (rođenog 13.03.1968. godine u mjestu Fajtovci, općina Sanski Most, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH) i Miroslava Panića (rođenog 26.03.1970. godine u Fajtovcima, općina Sanski Most, nastanjenog u  Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH).

Optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije  Republike BiH, u svojstvu pripadnika Vojske i MUP-a RS, u julu 1992. godine na području Sanskog Mosta postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija, tako što su počinili ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti.

"Navedeni optuženi se terete da su na mjestu zvanom Kisak, civile bošnjačke nacionalnosti postrojene u kolonu sa rukama iznad glave, mučili, premlaćivali, zlostavljali na izrazito ponižavajuće načine, namjerno nanoseći im velike patnje i povrede fizičkog integriteta, kao i povrede ljudskog dostojanstva", navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi lično nanosili teške fizičke ozljede žrtvama koje su ostavile trajne posljedice i fizička oštećenja kod žrtava. Civilima su povrede nanošene rukama i nogama, raznim predmetima, zadajući im udarce po različitim djelovima tijela, te su mučeni i prisiljavani da pasu travu.

"Na mjestu počinjenjenja zločina, nalazilo se više vojinih i civilnih kamiona i bagera, te duge cijevi uperene u civile, žrtve su bile okružene vojnicima sa uperenim puškama u njih, što je kod njih izazivalo strah za život", navodi se u optužnici.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )