FOTO: null

Tužilaštvo BiH ne vodi istragu protiv direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića niti protiv policijskih službenika u slučaju napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji se desio 11. jula u Potočarima.

Ovo nam je odgovoreno juče iz Tužilaštva BiH na upit upućen nakon sjednice Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH koji juče nije, iako se očekivalo, razmatrao eventualnu odgovornost policijskih agencija zbog napada na Vučića upravo jer još nisu dobili povratnu informaciju od Tužilaštva BiH o ovom slučaju.

"To da se ne vodi istraga protiv Vilića niti policijskih službenika sada prvi put čujem. Mi od Tužilaštva BiH nismo zvanično dobili ništa. Čekamo povratnu informaciju na naš dopis sa prošle sjednice održane 17. novembra, kojim smo tražili informaciju da li se vodi istraga protiv Vilića. Čekaćemo da nam odgovore, a ako se to ne desi do naše iduće sjednice, opet ćemo zvanično tražiti", rekao je Žiko Krunić, predsjedavajući Nezavisnog odbora koji prati rad policijskih tijela.

Zbog napada na Vučiča, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić zatražio je od Nezavisnog odbora smjenu Mirsada Vilića zbog propusta u osiguranju skupa.

Krunić je juče, neposredno nakon sjednice Nezavisnog odbora, kazao da čekaju informaciju Tužilaštva BiH kako bi donijeli odgovarajuće zaključke.

Dodao je da će, neovisno o sjednici Nezavisnog odbora, koja će biti održana krajem mjeseca, najvjerovatnije 28. decembra, odmah po dobijanju tražene informacije, zakazati novu sjednicu.

Krunić je kazao i da nije zadovoljan tempom utvrđivanja nekih činjenica, te da dugo traje rasvjetljavanje događaja imajući u vidu da se napad na premijera Vučića desio 11. jula, a još nisu pokrenuti nikakvi postupci ili donesen zaključak da nema osnova za pokretanje postupka.

"Međutim, s obzirom na datum kada smo Tužilaštvu BiH uputili dopis, to nije nerazuman protok vremena za odgovor. Ne može se očekivati promptno neko obavještavanje o jednom tako osjetljivom predmetu, treba neko vrijeme", smatra Krunić. Napomenuo je da nisu u međuvremenu kontaktrali Tužilaštvo BiH, jer smatra da nema potrebe.

Iz Tužilaštva BiH nam je odgovoreno da vode istragu s ciljem identificiranja, otkrivanja i procesuiranja osoba koje su počinile napad na premijera Vučića, te da ne vode istragu protiv Vilića niti protiv policijskih službenika.


Odbor razmatrao revizorske izvještaje

Nezavisni odbor juče je razmatrao revizorske izvještaje o Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

"Nismo nadležni da ocjenjujemo izvještaje drugih organa, ali u obavljanju naše nadležnosti mogu nam poslužiti kao pomoćno sredstvo kako bismo procjenili ima li propusta od strane rukovodstava policijskih agencija za koje smo mi nadležni. Suštinski ih nije bilo", kazao je Žiko Krunić, predsjedavajući Nezavisnog odbora koji prati rad policijskih tijela.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )