FOTO: null

Članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma Nedeljko Glamočak, Davor Šešić i Perica Bundalo, koji su i narodni poslanici, biće saslušani danas u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta koji se odnosi na sprovođenje referenduma o Danu RS.

Glamočak, Šešić i Bundalo će, kao i narodni poslanik i član komisije Zdenka Gojković koja bi pred tužiocima trebalo da se pojavi sutra, biti saslušani u svojstvu svjedoka. U Tužilaštvu BiH formiran je predmet koji se odnosi na nesprovođenje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa obilježavanjem 9. januara kao Danu Republike.

Niko od pozvanih u Tužilaštvo nije htio da govori o tome naglašavajući da je stav članova Republičke komisije za sprovođenje referenduma da prije saslušanja ne izlaze u javnost, kako njihove izjave ne bi bile zloupotrijebljene. Potvrdili su da su dobili pozive i da će se odazvati na saslušanje.

Izjave u vezi sa održavanjem referenduma o Danu RS prošle sedmice dali su članovi komisije Milan Petković i Goran Zmijanjac. Oni su kazali da su radili prema zakonu, a ne nečijem nalogu. Petković je kazao da ne postoji nikakva odgovornost ni njega, ni zvaničnika, ali ni građana zbog održavanja referenduma.

- Ispitivali su me o svemu, počevši od dana imenovanja u komisiju do završetka referenduma. Rekao sam kakva je bila moja odluka kao nestranačke ličnosti i pravnika u komisiji. Nisam bio član nijedne političke partije, a nisam ni danas - rekao je Petković nakon saslušanja.

Poziv za saslušanje još nije dobio predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan, ni članovi Vojislav Gligić i Dragoljub Reljić. Na saslušanje u Tužilaštvo BiH prvi je pozvan predsjednik RS Milorad Dodik i to u svojstvu osumnjičenog, ali je poručio da se zbog bezbjednosnih prijetnji neće pojaviti u Sarajevu, već da je spreman da izjavu da na bilo kojoj lokaciji u RS ili putem video-linka.

Odluka o sprovođenju republičkog referenduma usvojena je u julu u Narodnoj skupštini RS uz glasove svih poslanika, a tada je imenovana i komisija za njegovo sprovođenje. Referendum je održan 25. septembra, a obilježavanje 9. januara kao Dana RS podržalo je 99,81 odsto građana.

Dan nakon referenduma, Tužilaštvo BiH je saopštilo da je formiralo predmet zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH koji je lani u novembru ustvrdio da obilježavanje 9. januara kao Dana Republike nije u skladu sa Ustavom BiH.

Narodna skupština RS usvojila je prošle sedmice izvještaj Republičke komisije za sprovođenje referenduma. Usvojen je i zaključak kojim je Vlada RS zadužena da obezbijedi novac i sve vidove podrške članovima komisije zbog mogućih procesa pred pravosudnim institucijama BiH.

Novi zakon

Premijer RS Željka Cvijanović rekla je u petak da očekuje da će ove sedmice u Narodnu skupštinu RS biti upućen Prijedlog zakona o Danu RS. Vladi su, kazala je, predstavljeni modeli za izmjenu Zakona o praznicima, kojima bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH.

- Želimo da se u najkraćem roku u Parlamentu nađe tekst zakona koji će ispuniti ono što nam je referendum dao u obavezu, a to je da zaštitimo Dan Republike - naglasila je Cvijanovićeva.

O tome bi, prema nekim informacijama, moglo bi riječi već sutra u Narodnoj skupštini RS.

Predsjednik

Siniša Karan

Članovi

Već saslušani

Goran Zmijanjac

Milan Petković

Pozvani na saslušanje

Nedeljko Glamočak

Perica Bundalo

Davor Šešić

Zdenka Gojković

Očekuju poziv za saslušanje

Dragoljub Reljić

Vojislav Gligić

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )