FOTO: null

Pisanija koju danas prenose federalni mediji uznemirila je akademski svijet. Pod lupom Tužilaštva BIH naći će se profesori sa mašinskih fakulteta iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara.

Tužilaštvo BIH istražuje službenike Ministarstva transporta i komunikacija, ali i šest profesora mašinskih fakulteta iz Bosne i Hercegovine, pišu federalni mediji.

Zbog navodno spornih ugovora o izdavanju potvrda za međunarodni saobraćaj, uz kolege iz Sarajeva i Mostara, našli su se i dvoje iz Banjaluke – Snježana Petković i Aleksandar Milašinović. Petkovićeva se nije javljala na telefon, dok Milašinović kaže da ga niko zvanično nije kontaktirao, ali i da ni u čije ime ništa nije potpisivao.

“Što se toga tiče, činjenica je da sam bio suvlasnik firme ‘Automotive centar’, a zadnje dvije godine izbacili su me iz te firme, više nisam u toj firmi. Ja sam pokrenuo sudski spor pred sudom u Sarajevu, vodi se spor za moj udio u toj firmi”, kaže Aleksandar Milašinović, profesor Maišinskog fakulteta u Banjaluci.

Fakulteti su po ugovoru sa državom iz 2001. bili obavezni da provjeravaju da li vozila namijenjena za međunarodni saobraćaj ispunjavaju sve uslove. Pet godina kasnije, firma “Automotive centar”, u vlasništvu šest profesora pod istragom, priključila se tom sporazumu, pa tužilaštvo sumnja da su javna ovlašćenja prenesena na privatno preduzeće.

Dekan Mašinskog fakulteta kaže da profesori ni u kom slučaju nisu mogli da koriste resurse fakulteta, ali i da za testiranja nisu nadležni već četiri godine.

“Naši profesori sa fakulteta su stručnjaci, svako u svojoj oblasti, i oni su angažovani u mnogim poljima. Naravno, to angažovanje je uvijek u skladu sa zakonskim propisima. Ako se nekad pokaže da je neko, pa makar to bilo i prije 10-11 godina, jer ovdje se radi o slučaju iz 2006, ako se pokaže da postoji odgovornost, ako se dokaže da postoji njihova objektivna odgovornost, oni treba da snose posljedice”, kaže Darko Knežević, dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci.

Iz Tužilaštva BiH, koje je navodno i otvorilo predmet i koje osumnjičene tereti za, između ostalog, udruživanje radi činjenja krivičnih djela, danas samo dvije riječi – bez komentara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )