FOTO: null

Turska je uputila vlastima BiH zahtjev za izručenje četiri osobe osumnjičene da su odbjegli pripadnici organizacije Fetulači (FETO) koju su vlasti i Ankari proglasile za terorističku.

Vlasti u Turskoj tvrde da je FETO 15. jula 2016. godine izveo pokušaj vojnog udara nakon čega je pokrenuta široka borba protiv mreže na čijem čelu je Fetulah Gulen, koji je utočište pronašao u SAD. Čak i prije tog puča Ministarstvo pravde Turske je od Bugarske, Rumunije, Njemačke, Poljske i Holandije tražilo izručenje pripadnika FETO-a, a do sada su od 41 države zatražila deportovanje 118 osumnjičenih za terorizam. Najveći broj zahtjeva dostavljen je vlastima SAD, Njemačke, Grčke, Belgije, Mozambika i BiH.

Od SAD je zatraženo izručenje 18 ljudi među kojima je i Gulen, dok od Njemačke traže 14 pripadnika FETO. Turska od Grčke traži deportovanje osam odbjeglih pučista koji su ukradenim helikopterom turske vojske nakon pokušaja puča pobjegli u tu zemlju i zatražili azil. Od Belgije je zatraženo izručenje šest članova FETO-a, od Mozambika pet, a vlastima BiH je poslan zahtjev za izručenje četvorice pripadnika te organizacije.

Organizacija Fetulači sedamdesetih godina prošlog vijeka počela je svoje podanike infiltrirati u bezbjednosne institucije Turske, da bi osamdesetih znatno ojačala i na kraju  pokušala da izvede vojni udar.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )