FOTO: null

BANJALUKA, SARAJEVO - Turska ambasada otvara kancelariju Generalnog konzulata Turske u Banjaluci, potvrđeno je "Nezavisnim" iz Ambasade Turske u BiH.

 

Naime, kako su nam rekli, okončana je procedura izbora prvog generalnog konzula kojeg je imenovala Turska. Takođe, kako nam je rečeno Predsjedništvo BiH je razmatralo taj zahtjev i odobreno je da kancelarija bude otvorena.

U Ambasadi Turske u BiH su nam pojasnili da je generalni konzul formalno započeo svoju misiju 15. septembra.

"Generalni konzul počeo je s radom vezano za izbor zgrade Konzulata", te su pojasnili da Turska već ima otvoren Generalni konzulat u Mostaru.

"Otvaranje Generalnog konzulata Turske u Banjaluci vrlo je značajan i koristan korak za uspostavljanje bliskih odnosa sa lokalnim vlastima, stvaranje novih polja saradnje, praćenje trgovačkih i ekonomskih poslova na licu mjesta i naročito stvaranje novih prilika za ulaganja", rekli su u Ambasadi Turske.

Dodali su da će uspostavljanjem i otvaranjem kancelarije, Generalni konzulat još aktivnije nastaviti sa svojim radom.

U Banjaluci, najvećem gradu RS, generalne konzulate imaju Srbija, Hrvatska i Slovenija, koja ima konzularno odjeljenje zbog prisustva slovenačke manjine na ovom području, ali i velikog interesa naših radnika za odlazak u Sloveniju. U Banjaluci kancelarije imaju SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo. Što se tiče Ambasade SAD, došlo je do značajnog povećanja aktivnosti u okviru "Američkog kutka", koji organizuje brojne događaje koje povezuju Banjaluku s Amerikom.

Kada su u pitanju međunarodne organizacije i predstavništva, Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju ima veliku kancelariju u Banjaluci, ali trenutno je šef kancelarija u funkciji vršioca dužnosti, jer je dosadašnji šef Dmitri Iordanidi postao zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH.

Takođe, kancelariju u Banjaluci u Ulici Jovana Dučića ima i OHR, čiji je obim proteklih godina značajno umanjen.

Regionalnu kancelariju u Banjaluci ima i UNDP, dok EUFOR ima LOT kuću na adresi Kralja Petra II 56, 58, a čini ga rumunski tim. U Banjaluci se nalazi i Počasni konzulat Mađarske, a počasni konzul je Slaven Grbić.

Inače, ovo je prvo otvaranje kancelarije jedne ambasade nakon dugo vremena u Banjaluci. Podsjećamo, 2010. godine ambasade Francuske i Njemačke zatvorile su svoju zajedničku kancelariju u Banjaluci, koja se nalazila u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića. Takođe, zanimljivo je da je to bila prva zajednička kancelarija te dvije ambasade u svijetu. Osim njih, kancelariju u Banjaluci zatvorila je i austrijska ambasada u Ulici Jovana Dučića 52, a još nekoliko ambasada i međunarodnih misija zatvorilo je svoje kancelarije u Banjaluci proteklih godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )