FOTO: null

SARAJEVO - Turska je Bosni i Hercegovini izručila državljanina te zemlje Jahju Vukovića koji je osumnjičen za pripadnost Islamskoj državi za koju je ratovao u Siriji i Iraku, potvrđeno je iz sedišta Tužilaštvstva BiH u Sarajevu

 

Vuković je predat policajcima u BiH na sarajevskom aerodromu.

Lociran je i uhapšen u Turskoj gdje se skrivao nakon poraza Islamske države prošle godine za koju se borio otkako je 2014. ilegalno otputovao u Siriju.

Bivši pripadnik tzv. Islamske države Jahja Vuković, rođen je 1999. u Bihaću, piše portal Kliks, a sumnjiči se da je 2014. otputovao u Siriju gdje se priključio Al Nusri.

Istragom je utvrđeno kako je on tamo postao pripadnik organizacije Fronta al-Nusra i priključio se jedinici pod nazivom Hatab. Učestvovao je u napadima na civilno stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatočenjima i drugim terorističkim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH Vukovića sada tereti za kazneno djelo organizovanja terorističke grupe. Mediji su ranije objavili da su u Siriji bila i dvojica Vukovićeve braće, kao i njihova majka.

Portal Indjeks podsjeća da je, prema podacima policijskih agencija u BiH, najmanje 300 osoba iz te zemlje otišlo je u Siriju i Irak tokom vladavine Islamske države.

Procijena je da ih je najmanje 50 tamo poginulo, a u koordinaciji s vlastima SAD dogovorena je repatrijacija onih koji su zarobljeni i smješteni u zatvore i logore pod nadzorom kurdskih snaga.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )