FOTO: Nezavisne

Grad Tuzla i opština Lopare poduzimaju prve korake u planu izgradnje turističko-rekreativnog kompleksa na Majevici, rečeno je na sastanku predstavnika ovih lokalnih zajednica.

Projekat ima za cilj jačanje rekreativnih i turističkih potencijala ovog dijela Bosne i Hercegovine, a podržavaju ga i druge okolne opštine.

Budući turističko-rekreativni kompleks će se nalaziti na 840 metara nadmorske visine. Radi se o značajnom komunikacijskom projektu, čijom realizacijom će biti značajno unaprijeđena komunikacija, kako putna, tako i među stanovnicima šest općina, koje su direktno vezane za ovu teritoriju, ali i puno šireg područja, koje obuhvata planina Majevica.

"Za pola sata mi smo odavde na toj lokaciji na nadmorskoj visini od preko 800 metara. Prizor koji tamo vidite, to je kao Švicarska. Nadam se da bi to podržale i entitetske vlade i međunarodna zajednica. Da krenemo ka tom putu. Da napravimo nešto što ima snagu kao Bjelašnica, Jahorina i Zlatibor. Da se povećaju turistički kapaciteti Tuzle, Lopara, Kalesije, cijele sjeveroistočne Bosne", rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Planirani kompleks prostirat će se na nekoliko stotina dunuma i sadržavat će hotele, bungalove, staze za šetanje te brojne druge prateće sadržaje.

Po riječima Rada Savića, načelnika Lopara, već postoji zainteresovani investitor, a naredni korak je napraviti pristupni put do Busije, najvišeg vrha Majevice.

"Misim da ide dobrim tokom sve. Radit će se što prije da se uradi projekat puta, investitor postoji. Ako postoji volja u Tuzli, u Loparama postoji. Mislim da će ovaj projekat biti od koristi za građane ovog dijela BiH. To je dobar projekat i primjer drugim sredinama da se povuzuju i donose boljitak građanima", rekao je Savić.

Na sastanku predstavnika Tuzle i Lopara dogovoreni su naredni koraci kada je u pitanju pribavljanje potrebne dokumentacije i dozvola, a posebno rješavanje putne infrastrukture do Busije.

Slijedi izrada idejnog projekta, a očekuje se izgradnja restorana do kraja godine te početak radova na izgradnji žičare.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )